Vzhled PlayStation 4 je originální, s ostrými hranami futuristický a kombinace matných i lesklých plastů konzoli sluší. Přední i zadní strana je zkosená, u škvírové Blu-ray mechaniky vepředu je barevná svítící dioda. Pokud ale máte konzoli v poličce, budete se zapojováním kabelů poslepu vzadu kvůli designu trochu bojovat.

DualShock 4, zbraň každého hráče

Ovladače byly u všech konzolí PlayStation povedené, ale nový DualShock 4 je vybroušen do nejmenšího detailu. Jeho tělo je delší, ergonomičtější a lépe se hráči drží v rukách. Kloboučky na analogových páčkách nahradily prohlubně, takže nesklouzávají z palců a hraní s nimi je přesnější.

Video
Video se připravuje ...

Blesk.cz otestoval PlayStation 4. Je to nadupaná mašina se super ovladačem! Blesk - Ladislav Leimer, Petr Novotný

Tlačítka L2 a R2 neboli spouště nejsou konečně zkosená, takže z nich prsty taktéž nesklouzávají. Navíc se jejich nový tvar lépe hodí k hraní stříleček a závodů. Nově má ovladač dotykovou plochu, která taktéž slouží k ovládacím prvkům. Prstem tak můžete měnit ve hrách zbraně nebo rotovat s mapou. Ne vždy však funguje tak, jak má. V ovladači je zabudován mikrofon, takže zvukové efekty uslyšíte přímo z něj.

Barevné LED diody se postarají o to, aby váš ovladač svítil při snímání kamery, a také mohou reflektovat herní dění, například při zobrazování zdraví. DualShock 4 má taktéž silnější vibrační motory, takže jsou otřesy lehce znatelnější. Bohužel je výdrž baterie o poznání slabší než u předchůdce, zhruba třetinová. Na jedno nabití vydrží zhruba šest až sedm hodin. Na druhou stranu se přes USB kabel rychle nabíjí.

Sdílení na sociálních sítích

Velkou novinkou je tlačítko Share (sdílet). Díky němu můžete z jakékoliv hry típnout obrázek nebo nahrát video a umístit ho na sociální sítě jako Facebook nebo Twitter. Jde o výbornou funkci, kterou ocení téměř každý hráč. Prostřednictvím služby Twitch navíc můžete živě přenášet ostatním uživatelům své hraní.

PlayStation 4 po aktualizování firmwaru přes internet umí samozřejmě přehrávat filmy na Blu-ray a DVD discích. Hudební CD, hudbu v MP3 formátu na harddisku nebo flash disku však nespustí. To by se mělo s další aktualizací změnit, ale zatím jde o jasný zápor. Zpětná kompatibilita s PS3/2/1 hrami na discích není, ale jistě se brzy objeví v internetové službě PlayStation Store.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z Killzone: Shadow Fall pro PS4 Blesk - Ladislav Leimer

Zpoplatněné online hraní

V té je možné kupovat hry, přídavky k nim a spoustu dalšího obsahu. Na rozdíl od PS3 je však nutné za online hru více hráčů platit. Pořídit si musíte službu PlayStation Plus. Za měsíční členství zaplatíte 180 Kč, za čtvrtletní 390 Kč a za roční 1299 Kč. V rámci této služby si však vždy můžete stáhnout minimálně jednu hru měsíčně zdarma. 

Menu konzole prošlo zjednodušením a je nyní přehlednější. Najít požadovanou položku je otázkou několika vteřin. Navíc můžete využít mikrofonu v kameře a spouštět hry i aplikace anglickými povely. Hlasové ovládání funguje dobře, ale je zapotřebí dobré výslovnosti. PS4 lze propojit i s handheldem PlayStation Vita a ovládat jím konzoli nebo dokonce na malém displeji hrát hry z velké konzole díky dálkovému hraní.

Video
Video se připravuje ...

Knack: Zábavná kombinace hopsačky a mlátičky pro PS4 Blesk - Ladislav Leimer

Na exkluzivních titulech je výkon vidět

Tím nejdůležitějším pro herní konzoli jsou samozřejmě videohry a v tomto směru je PlayStaion 4 samozřejmě v plenkách. Již při startu jsou ale k mání exkluzivní tituly jako výborná atmosférická sci-fi střílečka Killzone: Shadow Fall a pohádková kombinace mlátičky a hopsačky Knack. Zároveň jsou k dostání graficky lepší verze multiformátových hitů Call of Duty: Ghosts, Assassin’s Creed IV: Black Flag nebo Need for Speed: Rivals. Her není na trhu příliš, ale jejich počet bude v novém roce jen růst.

Na exkluzivních hrách pro PS4 je výkon konzole setsakra vidět. Multiformátové tituly nabízejí ostřejší textury a více grafických efektů. Generační rozdíl na nich však znát není. Svůj výkon prostřednictvím her konzole ukáže naplno za zhruba dva roky, kdy vývojáři z hardwaru začnou mačkat maximum, tak jako tomu bylo u předešlých generací.

PlayStation 4 se na českém trhu začne prodávat zítra, v pátek 13. 12. Startovní cena je 10 790 Kč, což je na novou konzoli příznivé. Jen pro srovnání – PS3 stála na začátku prodeje o přibližně osm tisíc korun více. Její mladší sestřička je v současnosti nejvýkonnější herní konzole, kterou si můžete pořídit. Nelze ji jinak než doporučit, protože již teď vystrkuje růžky s první nabídkou her a nepochybujeme, že nabídne pařanům v následujících letech ty nejlepší herní zážitky. Tři generace konzolí PlayStation v posledních 19 letech také nikdy nezklamaly.

Fotogalerie
15 fotografií
Plusy

Nejvýkonnější konzole na trhu
Skvělý ovladač DualShock 4 padne do ruky
Exkluzivní videohry vypadají nádherně
Sdílení obsahu na sociálních sítích
Slušná cena hned při startu

 

Minusy

Placená hra více hráčů po internetu
Kratší výdrž baterie ovladače

 

PlayStation 4 infobox

Datum prodeje: 13. 12. 2013
Cena: 10 790 Kč
Rozlišení obrazu: 480p, 720p, 1080p
Procesor: osmijádrový AMD x86-64
Operační paměť: 8 GB GDDR5 RAM
Harddisk: 500 GB
Konektory: HDMI, optický výstup, USB 3.0
Bezdrátové připojení: wi-fi, Bluetooth 2.1
Dodává se s: ovladač DualShock 4, mono headset