Série Ratchet & Clank patří ke klenotům her pro konzole PlayStation. Poslední díl Nexus se nese v duchu těch nejlepších dobrodružství populární dvojky a vyrovnává se i jejich kvalitám.

Ratchet a Clank jedli vtipnou kaši

Čarodějnice Vendra Prog prchla z vězení na kosmické lodi, ve které cestovali i Ratchet s Clankem. Poté, co ji osvobodil bratr Neftin, se okamžitě vydávají za dobrodružstvím s cílem zastavit ji, aby nepropustila netvory z jiné dimenze, kteří chtějí zničit naši galaxii. Příběh kombinuje prvky pohádky i sci-fi a je protkán neuvěřitelným množstvím vtípků, které pobaví malé hráče i dospělé.

Toulky vesmírem

Vizuálně je hra na úrovni. I když PlayStation 3 již dosluhuje, má Nexus barevnou grafiku a nedokresluje se. Podíváte se přitom na celou řadu zajímavých planet pokrytých bažinou, s rozpadlými městy i do bojové arény, kde se utkáte s celou řadou nebezpečných nepřátel. Na každé planetě, mezi kterými cestujete vesmírnou lodí, je kromě hlavních úkolů spousta vedlejších, při jejichž splnění protáhnete životnost na slušných 10 hodin.

Scény ve vesmíru, kde zápolíte s nepřáteli, i gravitací jsou pamětihodné.
Autor: Sony

Hrátky s gravitací

Hratelnostně je Ratchet & Clank klasický zástupce série, který v sobě kombinuje hopsání, akci na blízko i se střelnými zbraněmi a řešení jednoduchých hlavolamů. Zásadní změna přichází, když se s Clankem dostanete do jiné dimenze. Hratelnost se mění z 3D na 2D skákačku, i když trojrozměrná grafika zůstává. Vaším úkolem je vylákat příšeru na konci bludiště, kam se musíte dostat přes cestu plnou překážek. V jiné dimenzi však neovládáte jen robota, ale můžete i měnit i gravitaci.

Zbrojní arzenál ve hře nemá chybu.
Autor: Sony

Nabít, zamířit, pal!

To, co vždy dělalo ze série Ratchet & Clank výjimečnou zábavu, samozřejmě v Nexus nechybí. Bohatý zbrojní arzenál čítá spoustu nových originálních kousků. Winterizer mění protivníky ve sněhuláky, Netherbeast na ně vysílá příšery z jiné dimenze a Mr. Zurkon vás na chvíli opatří dalším robotickým parťákem, který pálí po nepřátelích. Některé kousky jsou ale slabší než ostatní, nebo je napodobují. Mimo zbraní ale v Nexus najdete celou řadu technických pomůcek, třeba pistoli vystřelující gravitační proudy nebo gravitační boty, které vám pomohou s postupem hrou.

Fotogalerie
8 fotografií

Hopsačka jak má být

Ratchet & Clank je skvělou hopsačkou, která oplývá humorem, nápady a spoustou technických vylepšováků i zbraní, které ohromí. Pobaví se u ní děti i dospělí. Absence češtiny však menší hráče zamrzí. Hru však nelze jinak než doporučit. Už jsme zvědaví, jak se Ratchet s Clankem předvedou na PlayStation 4.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Hratelnost kombinující akci a hopsačku

Neuvěřitelný zbrojní arzenál

Spousta vedlejších úkolů

Humor k popukání

Dvourozměrná minihra s Clankem

 

Minusy: 

Některé slabší zbraně

Chybí čeština

 

Infobox

Datum vydání: 20. listopad 2013

Platformy: PlayStation 3

Cena: 799 Kč

Výrobce: Insomniac Games

Vydavatel: Sony

Distributor v ČR: Sony

Jazyk: AJ