V roce 2009 všechny překvapila komiksová pecka Batman: Arkham Asylum, která se o dva roky  později dočkala ještě povedenějšího pokračování Batman: Arkham City, které přineslo otevřené město. Třetí díl již nemají na svědomí původní vývojáři z Rocksteady Studios, ale jejich nástupci z Warnes Bros. Games Montréal se netopýřího řemesla ujali dobře.

Temný rytíř povstal

Příběh je povedený, plný zvratů a těží naplno z komiksové předlohy. Batmanovi jde po krku celá plejáda zlořádů jako Tučňák, Bane, Joker nebo jednooký zabiják Deathstroke! Story je zasazena před první dva díly, takže vidíme zrod Batmana jako superhrdiny a postrachu všech kriminálníků. Temný rytíř se dokonce ve hře poprvé setká s komisařem Gordonem.

Přepadení seshora je Batmanova specialita
Autor: Warner Bros. Interactive

Ve stopách příběhu i volné zábavy

Gotham City je otevřené město, které je díky několika novým lokacím ještě větší než v Arkham City. Plnit v něm můžete úkoly z příběhové linky, nebo se vrhnout na desítky vedlejších úkolů jako řešení hádanek Enigmy a hackování jím obsazených komunikačních věží, zastavovat zločin na ulici nebo sbírat ukryté předměty rozeseté po celém Gotham City.

Batman dostává momentálně od Bana nakládačku, ale ne nadlouho
Autor: Warner Bros. Interactive

Batman vyšetřovatelem

Jednou z novinek je vyšetřování zločinů. Z pohledu první osoby budete skrze vizor hledat otisky, stopy DNA nebo jiné důkazy, díky kterým si pak budete moci přehrát celý zločin a zjistit, kdo je vrah. Z nových předmětů pak využijete Deathstrokeovo vystřelovací univerzální lano, Electrocutionerovy elektrické rukavice nebo lepidlové granáty, které drží kdekoliv nebo dokážou na vodě vytvořit po výbuchu alternativní cestu.

Díky povedenému bojovému systému si temný rytíř poradí i s přesilou
Autor: Warner Bros. Interactive

Gangy vs. superhrdinové

Největší novinkou je však multiplayer. V něm se utkají dva týmy gangsterů, jeden pod vedením Jokera, druhý bojuje za Bana. Jejich úkolem je obsadit základnu v aréně a zabít co nejvíc protivníků. Každý tým má speciální vlastnosti, a když se mu daří, může povolat do zbraně i svého vůdce. Po krku gangsterů pak jde duo superhrdinů, Batman a Robin. Ti je likvidují tichými útoky ze zálohy a svými technickými gadgety. Bohužel jsou oba hrdinové dosti slabí a skácí se rychle k zemi. I tak je ale multiplayer originální a zábavný.

Trhaný netopýr

Vizuálně je hra v rámci multiplatformového titulu velmi krásná. Postavy vypadají správně komiksově, jejich animace je plynulá a nic se v Gotham City nedokresluje. Hudba k Batmanovi dobře sedne. Hra vypadá dokonce o maličko lépe než předcházející díl. Bohužel je však plná chyb, od propadání postav skrze předměty, až po nesnesitelné trhání hry.

Fotogalerie
7 fotografií

Stále stejný, stále dobrý

Pokud by na vás byla hra příliš těžká, vždy se lze podívat do Batmanovy jeskyně, kde můžete trénovat do aleluja. Jeskyně se v Arkham sérii objevila úplně poprvé. A i když je k dispozici nový multiplayer a pár předmětů, nelze přehlédnout, že je Arkham Origins až příliš podobný předcházejícímu dílu. Podle nás to není na škodu, protože se jednalo o nejlepší díl série. I přes málo novinek však stojí Arkham Origins za zahrání, je totiž o hlavu a netopýří uši lepší než drtivá většina herních adaptací komiksů.

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

 

Plusy:

Skvělá hratelnost se superhrdinou v hlavní roli

Spousta vedlejších úkolů

Originální a zábavný multiplayer

Ještě větší Gotham City

Mnoho komiksových postav

 

Minusy: 

Batman a Robin jsou v multiplayeru příliš slabí

Nepříjemné trhání hry

 

Infobox

Datum vydání: 25. říjen 2013

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, Wii U, PC

Cena: 1499 Kč (konzole), 999 Kč (PC)

Výrobce: Warnes Bros. Games Montréal

Vydavatel: Warnes Bros.

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ