Killzone: Mercenary je druhým dílem série, který se dostává na handheld. Na rozdíl od velmi povedeného Killzone: Liberation pro PSP však nejde o akci z izometrického pohledu, ale klasickou střílečku z pohledu první osoby (FPS) stejně jako je tomu u hlavní trilogie pro stolní konzole.

Bojiště plná atmosféry

Příběh se odehrává po událostech prvního dílu a během hraní prožijete některé známé bitvy z jiného úhlu. Uvidíte útok krvelačných Helghastů na planetu Vekta, budete bojovat na levitující plošině ISA, brodit se zákopy a během žádné z devíti příběhových misí se nebudete nudit. Bohužel konec kampaně přijde dříve, než byste si přáli. Po maximálně šesti hodinách je po všem.

Helghast může být v Killzone: Mercenary spojencem i protivníkem
Autor: Sony

Za prachy cokoliv

Během své kampaně dostanete vždy tučně zaplaceno za splnění mise. (Pozor, spoiler!) Vaše služby přitom využijí obě znepřátelené frakce, ale k válečnému dění bude mít co říct i Black Jack, překupník se zbraněmi, který má k prodeji to nejmodernější zbrojní techniku. Do rukou vám přijdou kulomety, odstřelovačky, raketomety, granátomety nebo puška, která vystřelí tři explodující náboje po sobě.

Hi-tech záloha

Mimo tyto konvenční sci-fi zbraně se chopíte i Van-Guard systému s ničivými silami nebo neuvěřitelnými ochrannými schopnostmi. Takový Porcupine je naváděcí raketomet umístěný na rameni, který označí nepřátele na displeji, takže na ně stačí jen ťuknout a už se o ně nemusíte dál starat. Můžete si vyvolat i neviditelného drona Mantise a potichu zabíjet nebo ochranný štít, který vaším směrem nepropustí žádné kulky.

Ruce vzhůru!
Autor: Sony

Ovládání ostrostřelce a dotykové funkce

Ovládání hry je naprosto bravurní. Díky dvěma analogovým páčkám je pohyb přirozený, míření snadné a přestřelky adrenalinové. Killzone: Mercenary se ovládá stejně skvěle jako díly pro PlayStation 3. Navíc využití dotykového displeje při konfliktech nemá chybu! Nožem švihnete tím směrem, kterým přejedete po displeji podle instrukcí. Navíc jeho prostřednictvím budete aktivovat bomby apod.

Odstřelovač Helghastu vás dokáže zlikvidovat z dálky velmi rychle
Autor: Sony

Fatální přešlapy umělé inteligence

V zahraničních recenzích je vyzdvihována umělá inteligence nepřátel, s čímž nemůžeme souhlasit. Sice vás protivníci obíhají a lehká taktika je v jejich chování vidět, ale zároveň bezmyšlenkovitě chybují. Například když se posadíte do kouta ke dveřím, na které budete mířit a odstřelíte každého, kdo jimi projde. Takhle vám do rány přijde klidně i deset vojáků po sobě.

Hop a Helghast je tu!
Autor: Sony

Bezdrátová online klání

K dispozici je i online multiplayer až pro osm hráčů. Přítomny jsou sice pouze tři režimy, ale i tak nabízí díky povedeným mapám, solidnímu zbrojnímu arzenálu a Van-Guard systému dostatek zábavy. Soupeřit budete v deathmatchi, jeho týmové variantě a warzone, režimu, ve kterém se úkoly dynamicky mění podle vývoje bitvy.

Fotogalerie
8 fotografií
 

Vizuálně nejkrásnější hra pro PS Vita

Vizuálně si Killzone: Mercenary nezaslouží nic jiného, než pění chvály. Hra vypadá na OLED displeji PS Vita naprosto fantasticky a nebojíme se říci, že jde o nejkrásnější hru pro tento handheld. Hratelnost je vtahující, multiplayer zábavný a ovládání bez chyby. Tohle je jasná volba pro všechny, kteří nejraději střílí na handheldech na cestách.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

 

Plusy:

Nejpovedenější FPS pro PS Vita

Graficky nejkrásnější PS Vita hra

Skvělé ovládání díky analogovým páčkám

Chytré využití dotykového displeje

Fajn multiplayer

  

Minusy: 

Příliš krátká kampaň

Chyby umělé inteligence

 

Infobox

Datum vydání:  4. září 2013

Platformy: PlayStation Vita

Cena: 999 Kč

Výrobce: Guerilla Cambridge

Vydavatel: Sony

Distributor v ČR: Sony

Jazyk: AJ