Saint’s Row IV se stejně jako předešlý díl odehrává ve městě Steelport. Respektive v jeho digitální verzi. Na každém kroku si tak užijete hackování počítačů i jiných zařízení. Hlavním hrdinou hry je Boss, bývalý šéf gangu Saints, který se stal, ehm, prezidentem Spojených států. Vítejte v šílenství jménem Saint’s Row.

Městská akce tak trochu jinak

Saint’s Row IV je pořádně ztřeštěnou městskou akcí. S hlavním hrdinou budete plnit desítky hlavních i vedlejších misí. Obvykle půjde o likvidaci nepřátel, jejich objektů, vozů, honičky, přestřelky, prostě městská akce, jak má být. Jenže Saint’s Row IV jde ještě dál. Steelport je pod útokem mimozemšťanů, takže se proletíte v jejich strojích a využijete i některé nadpřirozené zbraně.

Přestřelky mají spád, ale po čase zevšední
Autor: Volition

Bžunda na entou

Kromě klasického zbrojního arzenálu dostanete do rukou například proximity zbraň, která vystřeluje černé díry, jež pohltí vše kolem. Mrazicí bomba zase vše zpomalí. Ještě nápaditější a vtipnější je nafukovač, který po zásahu oběť nafoukne tak, až se její hlava zvětší do bizarních rozměrů a oči vylezou z důlků. Potom následuje krvavá exploze. Saint’s Row IV je absolutní šílenost s absurdním humorem. Za břicho se budete při hraní popadat velmi často.

Díky superschopnostem budete běhat rychle jako blesk!
Autor: Volition

Prezident superhrdina

Nejsou to ale jenom střelné zbraně, které vám pomohou v dobývání Steelportu zpět. Vy sami, hlava USA, jste zbraň! Vlastníte totiž superschopnosti, které lze během zbraní ještě zlepšovat. Máte obrovskou sílu, po protivnících můžete házet i auta. Šlápnutím do země vyvoláte menší zemětřesení, které omráčí vše v dosahu. Jste rychlí jako blesk, předeženete i vozy, umíte běhat po zdech a dokonce létat. Díky tomu nebudete ani moc potřebovat vozidla. Takoví jste machři.

Hloupá umělá inteligence

Protivníci obvykle nepředstavují téměř žádnou hrozbu. Jsou totiž dutí jako bambus a mnohdy neuhnou ani poté, co do nich začnete pálit. Prostě stádo. Trochu zpestření přinášejí souboje s bossy, kterým je zapotřebí nejdříve zničit štít. Ale o žádný odvaz nejde. I když je Saint’s Row IV sebešílenější, pořád trpí častým neduhem městských akcí, kterým je stereotyp. Pořád někam jezdíte, létáte nebo stále dokola opakujete mise, dokud je nesplníte.

Fotogalerie
6 fotografií

Jsou tady ufouni? No a!

I když na Steelport zaútočili mimozemšťané, nevypadá to, že by se v něm od třetího dílu nějak moc věcí změnilo. Probíhá invaze a lidé se v ulicích pohybují, jako by se nechumelilo. Graficky to není žádná hrůza, ale terno taky ne. Hudba je v pořádku. Kooperativní multiplayer až pro čtyři je pikantní třešničkou na bizarním dortu jménem Saint’s Row IV. Takže pokud máte rádi šílené jízdy, tak do téhle určitě naskočte!

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

 

Plusy:

Šílená akce

Ujetý humor

Superschopnosti

Kooperativní multiplayer

Nápadité zbraně

 

Minusy: 

Špatná umělá inteligence

Stereotyp se dříve nebo později dostaví

 

Infobox

Datum vydání:  23. srpen 2013

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC 

Cena: 1699 Kč (konzole), 999 Kč (PC)

Výrobce: Volition

Vydavatel: Deep Silver

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ