The Last of Us se odehrává v postapokalyptické budoucnosti, kde není prostor pro hrdinství, ale jen boj o přežití. Lidský život má již pramalou cenu. Ti, kteří nebyli infikováni sporami ze smrtících hub a neproměnili se v zombie, se přidali ke gangům, které drancují okolí, a existuje jen málo lidí, kteří vám nepůjdou po krku.

Kradmý postup je nejefektivnější

Hra je převážně plíživou akcí, ve které se budete nemrtvým i živým protivníkům buďto vyhýbat nebo se je snažit zabít neslyšně zezadu. Joel má skoro netopýří sluch, takže dokáže zaměřit nepřátele. Ty můžete neslyšně udusit nebo ty silnější probodnout kudlou. Pokud jich bude kolem vás hodně, můžete zahodit cihlu a odlákat je, nebo jim jí přímo hodit na hlavu a na chvíli je dezorientovat.

Dorážení protivníků patří k nejkrvavějším částem hry
Autor: Sony

Vylepšete si zbraně 

Otevřený konflikt znamená vždy větší problém, protože jste obyčejný člověk, žádný Rambo. Přesto se dobře dokážete ohánět pěstmi a ještě lépe trubkami, sekyrami nebo baseballkami. The Last of Us je o improvizaci a přežití, takže je můžete i vylepšovat. Když k obyčejnému dřevu přiděláte ostré nůžky, hned máte zbraň, která protivníka zabije jednou ranou.

Udělej si sám

Tvořit budete i další zbraně a předměty. Od dýmovnic, přes bomby, zápalné lahve až po nezbytnou lékárničku. The Last of Us přináší ideální míru realismu, zdravení totiž není okamžité a trvá několik kritických okamžiků. Z nalezených předmětů si můžete i vylepšit střelné zbraně, kterých je sice ve hře dost, ale nábojů je vždy pomálu.

Joel si s Ellie navzájem kryjí záda
Autor: Sony

Prohledejte úplně vše

Získat tak můžete větší kadenci, zásobník nebo například hledí pro pušku. Díky lékům můžete zlepšit i své zdraví nebo minimalizovat rukotřes při střelbě. Předměty však získáte jen díky ustavičné exploraci prostředí. Musíte prolézat všechny šuplíky a dívat se i do nejtemnějších zákoutí. V The Last of Us není nic zadarmo.

Konfrontaci s tolika zombie nemůžete přežít
Autor: Sony

Postavy, které si zamilujete, příběh, který vás pohltí

Hlavní hrdina je zdrcený světem a událostmi, které prožil. Ellie je proti němu stále dítě, které nehostinné prostředí mění rychle v dospělého. Stále jí ale zbývá dostatek naivity, abyste si ji zamilovali. Dokáže se však o sebe postarat a nejednou vám zachrání krk. Příběh je vyprávěn filmovým stylem a patří k tomu nejlepšímu, co k dnešnímu datu videohry přinesly.

Svět se změnil k nepoznání
Autor: Sony

Namáhejte chvíli mozek

Na svých cestách nebudete řešit jenom konfrontace s nepřáteli, ale i jednoduché hlavolamy. Jde vždy o nalezení cesty, ať už za pomoci žebříků, prken nebo beden, po kterých přepravíte Ellie, která neumí plavat, na druhý břeh přes vodu. Při vašem dobrodružství se stanou neocenitelnými pomocníky i koně, na nichž je radost se projet.

Bitky s protivníky nejsou jednoduché
Autor: Sony

Nesmysly a neduhy

I když je The Last of Us epické veledílo, které vás bude po celých 15 hodin hraní neustále překvapovat a udivovat, najdou se v něm chyby a nelogičnosti. Na jednu dobu nám vypadl ukazatel zdraví, bez kterého se hraje vážně špatně. Zatímco vy se pohybujete neslyšně a nepřátelé vás nevidí, pro vaše společníky to neplatí. Mohou klidně naběhnout do náruče zombie, vrazit do ní a nic se jim nestane. Stejně tak je podivné, že po padlých protivnících, kteří po vás pálili, nezůstávají náboje a z některých zlikvidovaných nemrtvých ano.

Zápalnými lahvemi můžete zlikvidovat několik protivníků najednou
Autor: Sony

Přežití na síti

The Last of Us nabízí také několik multiplayerových režimů pro dva týmy. Nejde však o bezhlavou střílečku, ale promyšlený taktický boj, ve kterém jde opět o přežití. Uděláte hluk a ihned se nepřátelům objevíte na mapě. Stačí pár zásahů kulkou a je po vás. I když nedosahuje multiplayer kvalit singleplayeru, rozhodně není přítomný jen, aby se neřeklo.

Grafické veledílo

The Last of Us je epické veledílo s vtahující hratelností a nezapomenutelným příběhem. Hra je navíc vybavena povedenými českými titulky, kde je jen pramálo chyb. Příběh je tolik propracovaný, že jsme měli dokonce zakázáno z něj většinu prozradit. Vizuálně nabízí hra absolutní grafické orgie, jde o to nejlepší, co je na PlayStation 3 k vidění. Hra se odehrává ve všech ročních obdobích, takže si užijete letní západy slunce, budete se brodit v zasněžených údolích a prohledávat rozpadlá obydlí dávno mrtvých lidí.

Fotogalerie
8 fotografií

Jděte do toho!

Hudba vždy podtrhuje dění na obrazovce a vytváří správnou atmosféru. Není co řešit, pokud jste vlastníky konzole PlayStation 3, nic lepšího si v současnosti nemůžete zahrát. The Last of Us je adept na nejlepší hru roku a ukazuje, že vývojářský tým Naughty Dog, zodpovědný za sérii Uncharted, patří k nejnadějnějším tvůrcům videoher současnosti. Jste připraveni se vydat na svou životní cestu?

Hodnocení Blesk.cz: 10/10

 

Plusy:

Hratelnost, ve které jde o přežití

Kombinace plížení a střelby

Vtahující příběh

Úchvatná prostředí

Graficky famózní

Promyšlený příběh

Zajímavý multiplayer

České titulky

 

Minusy:

Několik herních nesmyslů a nelogičností

 

Infobox

Datum vydání: 31. květen 2013

Platformy: PlayStation 3

Cena: 1349 Kč

Výrobce: Naughty Dog

Vydavatel: Sony

Distributor v ČR: Sony

Jazyk: AJ + CZ titulky