Na rozdíl od původní videohry Metro 2033 není Last Light přímou adaptací další knihy Gluchovského. I když román Metro 2034 existuje, nová hra má příběh zcela originální, nad jehož tvorbou spisovatel dohlížel. Opět se chopíte role Arťoma, který se jako hraničář dostane mezi spor ostatních znepřátelených frakcí – nacistů a komunistů, které se snaží získat tu nejsilnější zbraň na zničení protivníka.

Na povrchu nepřežijete dlouho bez plynové masky
Autor: 4A Games

Apokalyptické prostředí

Metro: Last Light je postapokalyptickou akcí. Budete prolézat zničenými tunely metro, které obývají nejenom nepřátelští vojáci, ale i mutanti. Na každého platí jiná taktika, některé lze dokonce zahnat na úprk i paprskem světla. Na povrchu to není o nic lepší, kvůli radiaci nemůžete vylézt ven bez plynové masky, ve které navíc musíte měnit často filtry, jinak se udusíte.

Ve hře se postavíte i nacistům
Autor: 4A Games

Horor a sex

Hra je střílečkou z pohledu první osoby (FPS) a i veškeré příběhové animace uvidíte z Arťomových očí. Vyprávění příběhu je vtahující, tak trochu ve stylu Half-Life 2. Podíváte se do rozpadlých měst pod Moskvou, uvidíte zbídačené trosky a nejednou se nádech hry přepne na hororovou notu. Metro: Last Light je hrou pro dospělé, což umocňuje i tanec striptérky a dokonce sexuální, velmi intenzivní scéna.

Protivníci i spolubojovníci jsou po zuby ozbrojení
Autor: 4A Games

Vraždíme potichu i hlasitě

Ozbrojeni budete vždy třemi zbraněmi a bude záležet jen na vás, které si vezmete s sebou. K dispozici jsou revolvery, kulomety, brokovnice, odstřelovačky, kuličkové zbraně na tlak a šipkomety. Zbraně lze upravit až do bizarních podob, takže budete mít například rotační nebo čtyřhlavňovou brokovnici. Přímý konflikt ale není mnohdy tou nejlepší volbou. Často se vyplatí zhasnout všechna světla, postupovat plíživě a nepřátele podříznout nožem.

 

Fotogalerie
6 fotografií

Počítejte náboje

V Metro: Last Light se vyplatí prohledat každý kousek prostředí. Nábojů je často nedostatek a v postapokalyptickém světě můžete najít celou řadu věcí, které vám mohou zachránit život. Měnou hry jsou náboje starého světa. Můžete si za ně koupit, co potřebujete, nebo je v případě nouze použít jako výbušnou munici. V této videohře budete muset nejenom vstřebat všechny hrůzy zničeného světa, ale kvůli přežití i přemýšlet. Jediné, co občas zkazí požitek z hraní, je nějaká menší chyba, kdy se například váš spolubojovník zasekne o cestu, nemůže dál a vy musíte restartovat kapitolu. Těchto chyb naštěstí není příliš.

Vizuální stránka je děsivá a poutavá zároveň

Přestřelky s nepřáteli mají spád, jejich umělá inteligence je na dobré úrovni. Metro: Last Light je navíc vybaveno českými titulky, což je dobře, ale bohužel nejsou dostupné u rozhovorů všech vedlejších postav. Grafická stránka hry je na PC i konzolích výtečná, až budete valit oči. Celý vizuální styl je velmi poutavý. Nadšence multiplayerových klání zamrzí absence hry více hráčů, ale nové Metro je prostě opět příběhová záležitost. V herním světě natolik významná, že byste si ji neměli nechat ujít.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

 

Plusy:
Výborná hra jako celek
Skvělá atmosféra
Vtahující vyprávění příběhu
Nápadité a upravitelné zbraně
Originální vizuální styl
Plíživé části
 
Minusy: 
Titulky nejsou u všech rozhovorů
Občas nějaké chyby
Žádný multiplayer
 
Infobox
Datum vydání: 17. květen 2013
Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC
Cena: 1499 Kč (konzole), 999 Kč (PC)
Výrobce: 4A Games
Vydavatel: Deep Silver
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ + CZ titulky