Instalatér Peter Wlasuk (45) pracoval na domě Lanzovy matky Nancy (†52) delší dobu. Několikrát tak nahlédl i do děsivého pokoje v suterénu bez oken, kde Lanza plánoval svůj děsivý útok. „Byl to překrásný dům, ale on žil ve sklepě. Vždycky mi to přišlo divné,“ řekl Wlasuk.

Trénoval ve sklepě

Než se odstěhoval, žil v suterénu i Adamův starší bratr. Oba byli nadšenci do zbraní a armády. Na zdech měli vylepené plakáty vojenské techniky. Když se bratr odstěhoval, stal se sklep Adamovým útočištěm. Desítky hodin tam hrál válečnou sérii Call of Duty, na které se masakr pravděpodobně nacvičoval.

Na Call of Duty cvičil i Breivik

Série Call of Duty patří k nejpopulárnějším válečným střílečkám na trhu. Jednotlivých dílů se prodalo odhadem kolem 110 milionu kusů. Na této videohře si masakr nacvičoval i norský radikál Anders Behring Breivik (33), který při svých útocích zabil 77 lidí. Stejný titul hrál i Mohammed Merah (†23), který byl údajně napojený na Al-Káidu. Ten ve Francouzském Toulouse zabil sedm lidí, než byl policisty zastřelen.

Komentář redaktora

„Videohry hraji již 20 let a 10 let s nimi pracuji. Série Call of Duty se odehrává v zemích stižených válečnými konflikty, takže se v ní objevuje krev i násilí, jako ve skutečné válce. Nejde však o explicitní násilí nejhrubšího zrna. Série snese v tomto ohledu srovnání s hollywoodskými válečnými filmy,“ napsal Ladislav Leimer.

Fotogalerie
9 fotografií