Nové SSX je stejně jako v případě jiné nedávné hry původně ze stáje EA Big, FIFA Street, spíš restartem celé série než regulérním pokračováním. Se svými předchůdci má ale společné ty nejdůležitější rysy – šílené triky, adrenalin a zábavu od začátku do konce.

Video
Video se připravuje ...

SSX je opět nejlepší snowboardovou hrou EA Sports

Opět je to jízda

Nové SSX se hraje skvěle od prvního okamžiku. Jízda má neskutečný spád, hra je rychlá jako blesk a ovládání přejde hned do rukou. K dispozici jsou dvě ovládací metody, z nichž nová používá obě analogové páčky. Levou určujete jezdcův směr, zatímco pravou provádíte triky. Jednoduché, praktické, funkční. Pokud jste ale SSX veteráni, jistě uvítáte možnost ovládat hru klasickým způsobem – levou páčkou a tlačítky. Triky se provádějí celkově o něco snadněji, ale nejvíc zjednodušeno, a to možná příliš, bylo grindování. Jízda po trubkách nebo zábradlí je teď až příliš jednoduchá a je téměř nemožné spadnout.

Z minulých dílů se vrátil oblíbený Tricky mód. Jakmile nasbíráte za triky dostatek bodů, režim se spustí a vy můžete nejenom že provádět ty nejkrkolomnější über triky, ale k dispozici máte i neomezené turbo. Přetáčení jízdy je oproti tomu zcela novým prvkem. Jakmile sjedete ze srázu do propasti nebo spadnete obličejem do sněhu uprostřed rozpracovaného triku, můžete závod vrátit o několik vteřin zpět. Stojí vás to ale energii z Tricky ukazatele, která když dojde, tak nepřetočíte nic a závod končí.

Grindování je podstatně jednodušší než v minulých dílech
Autor: EA SPorts

Sjeďte celou planetu

V hlavním režimu SSX budete mít za úkol sjet ty nejvyšší a nejnebezpečnější vrcholky světa. Podíváte se do Himálaje, Alp, až po Antarktidu nebo Kilimandžáro. Všechny tratě byly vytvořeny s pomocí map NASA. Na každé hoře vás čeká protijezdec, nad kterým když vyhrajete, odemknete jeho postavu. Těch je celkem deset a každá má jiné triky, vlastnosti i specializace. V SSX se totiž jezdí na nejvyšší dosažené skóre, klasické závody a nově se zúčastníte i jízd, u nichž je hlavním úkolem jednoduše přežít. Odehrávají se totiž v naprosto extrémních podmínkách.

Na vrcholku Mount Everestu je například nedýchatelno, takže budete muset spoléhat na kyslíkovou masku. V Antarktidě zase natolik brutálně mrzne, že musíte jezdit se solárním panelem, jenž vás zahřívá, a držet se na osluněné straně tratě. Při jízdě na ledu zase potřebujete sekyru, kterou můžete měnit směr, když se zachytíte, a ujíždět budete i před lavinou. Nejlepším doplňkem je ale wingsuit kombinéza, díky které budete moci nad tratí chvíli létat. Jde o prvek, který posunuje hratelnost do nových rozměrů, nádhera! Za úspěšné a díky lehčí obtížnosti i méně úspěšné jízdy budete získávat body, za které můžete závodníkům pořídit nové vybavení. Tento systém je ale na hlavu, protože během hraní budete mít vždy nejlepší výbavu a peníze nebude za co utrácet.

Fotogalerie
6 fotografií

Na svahu a na síti

SSX samozřejmě podporuje hru více hráčů, ale ne v takové podobě, na jakou jsme si zvykli. V globálním režimu máte za úkol překonat časy a nejlepší dosažená skóre svých přátel i ostatních hráčů na síti. V tomto režimu můžete strávit klidně hodiny, protože nabízí desítky jízd. Jízdu ostatních uvidíte ve hře ve formě tzv. duchů, kteří předvádějí původní jízdu. Do režimu se můžou zároveň připojit stovky hráčů a na rozdíl od ostatních módů lze přizvat k jízdě i přátele. Jinak se všude jezdí proti duchům, asynchronně s držiteli rekordů. Chybí klasická versus jízda, chybí standardní online klání a citelně chybí režim rozdělené obrazovky.

Vizuálně je hra pestrobarevná a vždy si udržuje naprostou plynulost, což je stěžejní pro hratelnost. V některých okamžicích, například při detailních pohledech na závodníky nebo na některých částech tratí, ale nevypadá hra až tak dokonale. Celkově však vypadá k světu. Zvuky jsou suprové a stejně tak měnící se hudební doprovod, který ovlivňuje vaše jízda. Samotný soundtrack čítající na 30 tracků je naprosto famózní, jak už jsme si u série zvykli. Najdete tu songy z širokého žánrového spektra, od dubstepu, drum and bassu, breakbeatu, hiphopu, až po pop. Při hraní uslyšíte takové hvězdy jako Run DMC, Skrillex, Camo & Krooked, Noisa, Flux Pavilion nebo Nero. Nové SSX sice má na svém prkně nějaké praskliny, ale celkově jde o nesmírně chytlavý až návykový titul s bezkonkurenční hratelností. Vyrazte hned na svah!

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:

Fenomenální hratelnost

Létání s wingsuitem

Propracované ovládání

Luxusní soundtrack

Minusy:

Citelně chybí klasický multiplayer

Nelogický systém nakupování

 

Infobox

Datum vydání: 2. březen 2012

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3

Cena: 1599 Kč

Výrobce: EA Canada

Vydavatel: EA Sports

Distributor v ČR: Electronic Arts

Jazyk: AJ