Hra patří k nejznámějším zástupcům žánru RPG, neboli po česku her na hrdiny. Odehrává se 200 let po předchozím dílu The Elder Scrolls IV: Oblivion a velkou roli v něm hrají draci. Milovníci pravé fantasy tak budou mít orgie.

Video
Video se připravuje ...

RPG The Elder Scrolls V: Skyrim Bethesda

Zvol si kdo budeš

Skyrim začíná stejně jako jeho předchůdci tvorbou vlastní postavy. Je jen na hráči, kým bude a jak bude vypadat. Ať už budete chtít být Nordem, plazím Argonianem nebo Dunmerem, temným elfem, vždy získáte typické vlastnosti pro danou rasu. Vybrat si samozřejmě můžete i povolání. Chcete se jako bojovník ohánět po monstrech mečem nebo raději jako mág budete kouzlit? A co se třeba jako zloděj plížit všem za zády a ještě je okrást? Volba je jen na vás. Právě prakticky neomezené množství možností dělá ze série The Elder Scrolls geniální videohry.

Draci ze hry jsou úchvatní
Autor: Bethesda

Jdi, kam se ti zachce

Hra je svou rozlehlostí dechberoucí. Kdybyste jí chtěli projít skrz na skrz, bylo by moudré si vzít v práci dovolenou. Zhruba tak na rok. Ve Skyrimu naleznete zasněžené pláně, rozlehlé hvozdy plné zvěře i těžko přístupné hory. Prostředí je rozmanité, členité a díky velké přítomnosti fauny i flóry působí živým dojmem. Na svých cestách, ať už pěšky či třeba na hřbetu koně, potkáte i stovky herních postav, vždy nadabovaných. Budou vám chtít pomoci, využít vás nebo nabídnou nový úkol. Ve hře je hlavní příběhová osa, ale právě i stovky vedlejších úkolu, které prodlužují hratelnost o desítky hodin.

Vývojový systém schopností je přehledný a ještě k tomu oku lahodivý
Autor: Bethesda

Boduj, čaruj, hledej, získávej zkušenosti!

Za poražené nepřátele, zabitou zvěř, čarování, ale třeba i otevírání zámků získáte vždy zkušenosti, za které se vám zvýší celková úroveň vaší postavy. Pokud však budete skákat, zlepší se vám atletické schopnosti, zabijete-li Orka dvouruční zbraní, zlepší se vám zručnost právě s tímto druhem zbraní. Menu pro vylepšování a získávání schopností je navíc ztvárněno velmi přehledně a ve stylu hvězdné oblohy. Nádhera. Pokud jste ale PC hráč, pohyb v něm je trochu prkenný, hra byla totiž primárně vyvíjena pro konzole.

Ve Skyrim narazíte na nejrůznější monstra, i přerostlé pavouky
Autor: Bethesda

Radost pohledět i hrát

Skyrim má skvělé, svižné souboje, povedený vývojový systém a je na něj radost i pohledět. I když jsou textury zblízka rozmazané, celkově působí hra vizuálně velmi dobře. Zvláště při své nesmírné rozlehlosti. Hrát můžete jak z pohledu první, tak třetí osoby. Volit si ve hře můžete prakticky vše, což je také její největší přednost. Jedinou vadou na tomto herním klenotu tak jsou technické chyby, které se celé sérii nevyhýbají. Občas se někde zaseknete, propadnete texturami apod. Skyrim ale za zahrání stojí, fanoušci budou mít ze soubojů s draky druhé Vánoce. Jde o nejlepší současnou hru na hrdiny, jakou si lze zahrát. A ta životnost. Blesk.cz u hry strávil na třicet hodin a možná ještě dvojnásob stráví…

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:

Obrovský otevřený svět
Téměř neomezená životnost
Skvělé menu vylepšování schopností
Stovky vedlejších úkolů
Souboje s draky

Minusy:

Spousty technických chyb

Infobox
Datum vydání: 11. listopad 2011
Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC
Cena: 1399 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)
Výrobce: Bethesda Games Studios
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ (na PC české titulky)