Nové Windows 8, které byly představeny vývojářům ve zkušební verzi Windows Developer Preview PC, mají designové prostředí Metro. To je velmi moderní a využívá ho i operační systém pro smartphony Windows Mobile. Systém nabíhá velmi rychle a uživatelé, kteří si ho vyzkoušeli, tvrdí, že tablety bylo možné používat již šest až deset vteřin po zapnutí. Vývojářské verze Windows 8 později společnost dokonce uvolnila ke stažení na svých oficiálních stránkách. K dispozici jsou hned tři. Jedna verze je určena pro 32bitové procesory, další dvě pro 64bitové.

Prostor pro spousty aplikací

Microsoft se dušuje, že nové Windows nezatíží tolik výkon počítačů jako předešlé verze systému. Systém zbylou operační paměť využívá pro nejrůznější aplikace, pro které je prostředí Metro jako dělané. Jeho velké ikony jsou navíc vhodné pro práci na tabletech. Windows 8 je kompatibilní s čipy s nízkou spotřebou, vyvinutými ARM Holdings, které jsou standardní právě u mobilních zařízení.

Prostředí Metro je známé ze smartphonů s operačním systémem Windows Mobile
Autor: Microsoft

Budou úspěšnější než Windows 7?

Počítačový gigant Microsoft doufá, že Windows 8 s moderním vzhledem se stanou hitem i díky jejich využití v tabletech. I když se předchozích Windows 7 prodalo po celém světě přes 450 milionů, běží tento systém jen asi na jedné třetině všech PC. Většina uživatelů Windows stále používá starší verze, především dnes už deset let starý Windows XP.