Firma IBM testovala Watsona tento týden v americké vědomostní soutěži Jeopardy!, která je obdobou českého Riskuj! Proti superpočítači přitom nasadila největší šampiony v historii soutěže, Kena Jenningse a Brada Ruttera, kteří si v ní vydělali miliony dolarů. Ani tyto chodící encyklopedie však nedokázaly přechytračit umělou inteligenci Watsona!

Souboj lidí a počítače se táhnul ve třech kolech od pondělí do středy. První den lidé udrželi krok a měli stejný počet bodů jako computer, další dny je ale Watson sfouknul jako svíčku a zakončil třídenní soutěžní maraton se 77 147 body. Druhý Ken Jennings dokázal nashromáždit pouze 24 tisíc bodů a třetí Brad Rutter 21 600 bodů. Počítač za své umístění vyhrál milion dolarů, který firma IBM věnuje celý na charitu.

Když si není jistý, odpověď tipne...

Počítačového Watsona během soutěže mnoho otázek nerozhodilo. Když už si ale s nějakou otázkou nevěděl rady, odpověděl mnohdy totálním nesmyslem. Jednou měl například uhádnout americké město a zkusil si tipnout Toronto, které však neleží v USA, ale v Kanadě. Také se stalo, že zopakoval špatnou odpověď svého protihráče.

Na druhou stranu však dokázal svou špatnou odpověď už předem omluvit. „Nejsem si jistý, tak zkusím hádat...“ řekl Watson předem moderátorovi. Na tomto příkladu je jasně vidět, že Watson má i jakési sebevědomí, které je někdy malé, a jindy si věří až až!

Jeho uvažování budí úsměv na tváři

Počítač také dostal bonusovou otázku a musel na ni vsadit libovolnou část ze svých čtrnácti tisíc vyhraných bodů. Během této chvíle ukázal, že někdy myslí i mnohem složitěji než normální člověk. Nebo že by dokonce žertoval? Člověk totiž většinou vsadí nějakou kulatou hodnotu, například 5 tisíc bodů. Watson ale nějakým způsobem vyhodnotil své šance na správnou odpověď v daném okruhu otázek a podle toho oznámil, že by rád vsadil 6435 bodů. Tím značně pobavil moderátora i celé publikum.

Když v pozdější fázi hry znova sázel a byl si jistý odpovědí jen minimálně, tak ze svých 35 tisíc vsadil pouze 947 bodů. A dobře udělal. Jeho odpověď totiž opravdu nebyla správná.

Pomůže i lékařům

O Watsonovi by se dalo říct, že je králem všech současných počítačů. Jeho výkon je totiž naprosto monstrózní. Běžně dnes lidé mají v domácnosti počítač s dvoujádrovým procesorem a pamětí 4 gigabyty. Watson má 2880 procesorových jader a 16 000 gigabytů paměti. A jak bylo vidět ve znalostní soutěži, tak taková technika bohatě stačí na to, aby počítač přechytračil člověka.

Firma IBM ale nechce Watsona používat jen jako kuriozitu v televizních estrádách. V blízké budoucnosti ho plánuje nasadit například do zdravotnictví, aby lékařům pomáhal určit diagnózy u lidí se vzácnými chorobami. Snad bude superpočítač lidem jen pomáhat a časem se proti nim nevzbouří, jako tomu bývá ve sci-fi filmech typu Terminátor.

Na co Watson odpověděl správně

Jak se jmenuje autor série o Narnii, který učil na Oxfordu a později odešel učit na univerzitu v Cambridge? - Správná odpověď Watsona: C. S. Lewis.

Existuje asi 50 druhů rostlin, které jsou jako ježek, protože mají ostnatý plod. O co jde? - Správná odpověď Watsona: Kaktus.

Podle anglického zákona se jedná o titul nad titulem gentleman, ale pod rytířským titulem. Jaký titul to je? - Správná odpověď Watsona: Vážený pan.

Na co Watson odpověděl špatně

Jaké americké město má své největší letiště pojmenované po válečném hrdinovi z druhé světové války? - Správná odpověď: Chicago - Odpověď Watsona: Toronto.