TIP: Alcatel Idol 4 Pro: poslední mohykán s Windows? [recenze]

Na Twitteru uvedl, že Microsoft ukončil aktivní vývoj mobilní větve Windows – nový hardware nebo funkce nejsou na pořadu dne. Belfiore zároveň ujistil, že podpora stávající desítkové verze potrvá. Systém má dostat případné opravy chyb nebo bezpečnostní update. Nikam dál se už ale platforma neposune, nebo určitě ne v podobě, v jaké ji známe z posledních Lumií, Alcatelu Idol 4 Pro nebo třeba HP Elite X3.

Začarovaný kruh

Belfiore uvedl, že Microsoft se opravdu snažil podpořit platformu všemi možnými způsoby – dotoval vývojáře, programoval pro ně aplikace, poskytoval subvence výrobcům hardwaru. Ale ani tyto podpůrné prostředky nevedly ke zvýšení zájmu o Windows 10 Mobile mezi zákazníky, a tím pádem o platformu s malým počtem uživatelů neměli zájem ani firmy a vývojáři.

TIP: Specializovaná podpora pro Lumie končí. Microsoft už poradí jen v rámci obecného fóra

Microsoft tak ukončil několikaletou agónii a vývoj neúspěšného systému zařízl. Místo toho se soustředí na konkurenční mobilní platformy, pro které vydává aplikace – nejnověji například prohlížeč Edge pro Android a iOS. Zákazníky přes ně bude lákat ke svým desktopovým a cloudovým službám. Částečnou náhradou Windows telefonů bude Microsoft Launcher, který umožní změnit prostředí zařízení s Androidem a lépe je prováže s desktopovými Windows.

Začátkem roku 2015 představil Joe Belfiore mobilní verzi Windows