Tedy, přesněji řečeno, rychlé nabíjení. Qualcomm totiž na příští rok připravuje technologii Quick Charge 4.0 (QC4), která má přinést o 20 procent rychlejší a o 30 procent efektivnější nabíjení. Navíc je QC4 kompatibilní i se standardy USB-C a USB-PD.

Historie aneb postupný pokrok technologie Quick Charge
Autor: Qualcomm

Oproti první generaci technologie Quick Charge je efektivita nabíjení zvýšena 2,5×, výrobce navíc přidal i několik dodatečných ochran baterie, např. proti přepětí a přebíjení, včetně čtyř ochranných bariér proti přehřátí baterie při zrychleném nabíjení. Nový standard také umožňuje detekovat typ a kvalitu připojeného kabelu, podle čehož je určena rychlost a míra nabíjení tak, že nedochází k přetížení interních obvodů. Technologie BST navíc zajišťuje, že i po 500 nabíjecích cyklech bude mít baterie alespoň 80% své původní kapacity.

Qualcomm si navíc připravil efektní marketingový slogan, podle něhož stačí pět minut nabíjení přes Quick Charge 4.0 k dalšímu pětihodinovému používání vašeho smartphonu. A to už je vlastnost, kterou uživatelé v praxi určitě ocení. První smartphony s integrovaným Quick Charge 4.0 se na trhu objeví v první polovině příštího roku.

Fotogalerie
3 fotografie