Motorolu prodá Google za 58,5 miliardy korun a ztrátové přítěže se zbavuje s vysokou účetní ztrátou. Dosud největší čínská akvizice v technologickém sektoru je pro Lenovo příležitostí uplatnit se na americkém a globálním trhu po osobních počítačích i na silně konkurenčním poli mobilních přístrojů.

Google koupil Motorolu v květnu 2012 za 12,4 miliardy dolarů, což byla nejdražší akvizice v jeho 15leté historii. Motorola ale nezastavila propad a od té doby přišla o téměř dvě miliardy dolarů. Počet jejích zaměstnanců klesl z 20 tisíc na 3800.

Google si práva na Anrdoid ponechal

Čínský výrobce počítačů získává spolu s firmou také okolo 2000 patentů Motoroly. Naprostou většinu ze zhruba 20 tisíc patentů, včetně těch, které poskytují právní krytí pro masově používaný operační systém Android, si však Google ponechává. Právě získání strategicky cenných patentů bylo podle analytiků pro Google důvodem k převzetí Motoroly.

Motorola se zatím marně snaží vrátit zpět mezi přední světové výrobce mobilních telefonů, kde nyní dominuje Apple a jihokorejský Samsung. Na trhu chytrých telefonů je nyní díky nástupu dalších asijských výrobců silná konkurence. Společnost, jejímž posledním velkým hitem byl model Razr z roku 2004, tedy před nástupem iPhonů, loni přišla s novou řadou chytrých telefonů Moto.

Pro Google není ztráta z převzetí Motoroly tak hrozivá, jak to na první pohled vypadá. Motorola přinesla Googlu čtyři miliardy dolarů hotovosti a daňových úspor a internetový gigant prodal její divizi kabelových set-top boxů za 2,4 miliardy dolarů. Zbylých 3,2 miliardy USD rozdílu proti ceně za prodej Lenovu by připadalo na patenty, které Googlu z akvizice zbyly.