Poprvé od odchodu Stevea Jobse z ředitelského postu firmy povede představování novinek jeho nástupce Tim Cook. Zatím není na sto procent jisté, v čem bude nový iPhone lepší než čtyřka.

Předpokládá se, že novinka bude mít stejně výkonný dvoujádrový procesor s čipem A5 jako iPad 2. Oproti iPhonu 4 by tak grafický výkon vzrostl asi devítinásobně. Telefon zvládne lepší a náročnější hry nebo se mu otevřou nové možnosti práce s videem a grafikou.

Budou nové iPhony dva?

I kdyby Cook z kapsy vytáhl novou generaci iPhonu, nemůžeme si být jistí, zda nebudou rovnou dva. Již dlouho se spekuluje a uvedení špičkového modelu s označením 5 a také levnější verze 4S, která bude jen v maličkostech vylepšená dosavadní čtyřka.

Další novinkou by měl být větší displej, což je pochopitelné, protože konkurence má dnes již běžně u špičkových modelů obrazovku s úhlopříčkou kolem 11cm. Všechny generace iPhone měly prozatím displej velikosti 3,5 palce (8,9cm).

Lepší fotoaparát

Kvalitnější bude patrně i fotoaparát, který zvládne 8 Mpx fotografie. Díky vylepšení foto aplikace prý dokáže podobně jako Sony foťáky panoramatické snímky. Nově jako spoušť foťáku poslouží tlačítko hlasitosti a k samotné aplikaci se dostanete rovnou ze zamčené obrazovky.

iPhone 4
Autor: Apple

Zapomeňte na sci-fi spekulace

Zapomenout však můžete na tenkost kreditní karty, laserovou klávesnici a holografickou promítačku, kterou slibovalo na internetu velice populární video. Jeho samotní tvůrci ihned přiznali, že šlo pouze o koncept a fantazii. To však mnozí uživatelé nepochopili a jen kouleli očima, co zase v Apple dokázali vytvořit.

Jednou ze spekulací je taktéž uvedení do praxe aplikace Assistant. Ta by umožňovala kompletní ovládání telefonu hlasem. Češi však v tomto ohledu trošku utřou, protože telefon českým povelům nebude rozumět.

iPhone 4 v bílé barvě
Autor: Apple

Nový operační systém

IPhone 5 bude mít každopádně novou verzi operačního systému iOS. Mezi nejzásadnější vylepšení patří nový způsob upozorňování na zprávy, zmeškané hovory a emaily. Ty se budou společně objevovat ve výsuvné horní liště a uzamčené obrazovce. Něco podobného znají již majitelé androidových telefonů. Systém bude plně propojen se sociální sítí Twitter.

Zajímavá je taktéž aplikace iMessage, která funguje jako SMS zdarma. S iOS 5 se telefon konečně nebude muset aktivovat v počítači. Navíc se spustí také služba iCloud, umožňující spárovat obsah všech svých zařízení od Apple. Stáhnete hudbu z iTunes, máte ji v počítači, iPodu, iPadu i iPhonu naráz. Fotka pořízená z telefonu je okamžitě dostupná v počítači apod.

Pokud jste přesvědčeni, že nového iPhona rozhodně chcete, můžete si ho již nyní předobjednat na Mironet.cz za 19 990 Kč.