I do přírody vyrážíme vybaveni všemožnými technickými modernostmi – mobil, navigace, tablet. Například telefony jsou stále výkonnější, vybavenější a mají krásnější a hlavně větší displeje. Ale bohužel za nemalou cenu – nízká výdrž baterie. IPhone nebo jiný smartphone je jeho majitel nucen nabíjet skoro každý večer. Uprostřed lesů, u jezera nebo na hudebním festivalu má však smůlu.

Pohotovostní nabíječka na jednu AA baterii
Autor: www.mentalita.cz

Opravdu nejjednodušším řešením je externí nabíječka na běžnou tužkovou (AA) baterii. Při procházení internetových obchodů jsme narazili na nabíječku i za 199 Kč (klikněte ZDE). Poté samozřejmě musíte přičíst cenu baterií. Na několik hovorů toto řešení určitě postačí. K nabíječce je dodávaná i sada konektorů pro různé značky mobilů.

Ruční energie a přednabité akumulátory

Ve stejném obchodě jsme nalezli i zajímavou svítilnu a nabíječku mobilu v jednom, ve které je mechanické dynamo na kličku. Pokud byste chtěli nabít telefon naplno, tak si asi ukroutíte ruku, ale jako chvilkové řešení si to dovedeme představit. Pod stan skvělá univerzální hračka (klikněte ZDE).

Dalším řešením jsou přednabité akumulátory s různou kapacitou. Ty si nabijete doma nebo v autě během jízdy a poté je použijete v přírodě. Cena se samozřejmě odvíjí od kapacity. Akumulátor s kapacitou 2700 mAh (2-3 nabití telefonu) stojí cca 650 Kč, u kapacity 5200 mAh cena vzroste na průměrných 1200 Kč (klikněte ZDE) a kvůli pořádnému akumulátoru 18000 mAh budete muset do kapsy sáhnout pro více než 3000 Kč.

Solargorilla je veliký téměř jako notebook
Autor: www.solarninabijecky.cz
Pokud svítí slunce, máte se solární nabíječkou vyhráno

Nejefektivnějším řešením je využití solární energie, Například cestovní set Powermonkey – eXplorer je spojením akumulátoru a solární dobíjecí stanice. Akumulátor můžete opět dobít ze zásuvky, přes USB (vysát baterku notebooku) a nebo sluncem. Výhodou je, že solární panel je velice odolný (i vůči vodě), během cestování si ho připevníte na batoh, za pásek nebo položíte na pláži a záložní baterka popřípadě telefon se vám ihned dobíjí. Jen musí svítit slunce. Outdoorový set stojí 2499 Kč.

Pokud byste na solární energii chtěli dobíjet i notebook, je potřeba přikoupit set podstatně výkonnější, který stojí 9490 Kč. Akumulátor má výstupní kapacitu neskutečných 21000 mAh, což vystačí na 20 nabití mobilu nebo udrží notebook 2 – 5 hodin při práci (záleží na výkonu). Set je tvořen ze dvou samostatně prodejných částí – solární nabíječky Solargorilla (4899 Kč) vážící 700 g s uctihodnými rozměry 26 x 20 x 2cm a akumulátoru Powergorilla (5299 Kč).

Fotogalerie
12 fotografií