Důvodem je hlavně ekologie a v druhé řadě také praktičnost, která však koncového uživatele zajímá podstatně víc. Pokud si doma zapomenete nabíječku, může vám ji půjčit kdokoliv. Stejně tak v rodině se nebudou povalovat 4 různé nabíječky, pokud má každý rodinný příslušník přístroj jiné značky. Z ekologického hlediska má univerzální nabíječka snížit objem elektronického odpadu.

Princip je takový, že univerzálním konektorem pro všechny značky se stane mikrorozhraní USB. Znamená to tedy, že všechny telefony budou mít tento konektor (většinou již tomu tak je), pokud ne, počítá se s adaptérem. Ten však opět situaci poněkud ztěžuje. Řešením by bylo samozřejmě přikázat výrobcům své telefony mikro USB vybavit, tato cesta však zavání totalitou.

Nabíjení dvěma způsoby a nový telefon bez nabíječky

Například společnost Nokia si ponechá dvě možnosti nabíjení. „Nechceme, aby se všechny staré nabíječky staly zbytečnými, a proto bude mnoho našich produktů i v budoucnu kompatibilních s oběma standardy – budou tedy mít dva nabíjecí vstupy,“ řekl Blesku ředitel Nokia ČR Petr Kasa.

Otázkou samozřejmě zůstáva, jak dle plánu zamezit zbytečnému prodeji dalších nepotřebných nabíječek. Například pokud si koupíme nový telefon dostaneme k němu automaticky i nabíječku, která je však k ničemu, protože máme stále tu starou. „Na některých trzích (Velká Británie, Portugalsko) jsme už začali nabízet balení telefonů bez nabíječek a provádíme průzkumy zjišťující, zda by tuto možnost uvítalo vice lidí,“ popisuje řešení Kasa.

Skupina výrobců, kteří standard přijmou, zahrnuje Apple, Motorolu, Nokii, Samsung, SonyEricsson, RIM (výrobce BlackBerry) a další. Nabíječky s jednotným standardem začnou postupně uvádět na trh koncem roku.

Fotogalerie
5 fotografií