Žaloba říká, že restrikce uplatňované proti společnosti Huawei na území Spojených států amerických jsou protiústavní, a požaduje jejich okamžité zrušení. Trumpem podepsaný zákon zakazuje federálním agenturám používat produkty značky Huawei a k podobnému postupu Trumpova administrativa přesvědčuje své spojence.

TIP: Trump obrací v kauze Huawei? USA prý musí vyhrát konkurencí, ne blokací pokročilejších technologií

„Americký Kongres opakovaně nedokázal předložit důkaz, který by podložil omezení produktů značky Huawei. Tento právní krok považujeme za poslední možné řešení. Tento zákaz je nezákonný, brání firmě Huawei v rovné soutěži a v konečném důsledku poškozuje americké spotřebitele,“ řekl rotující CEO Huawei Kuo Pching. Hned v úvodu tiskové konference také obvinil Spojené státy, že v minulosti napadaly servery společnosti Huawei a kradly z nich e-mailové zprávy a zdrojový kód.

Pching zopakoval, že za 30 let existence Huawei nikdy neinstalovala do svých produktů „zadní vrátka“ a neumožnila, aby tak učinil někdo jiný. Odmítl také vliv čínské vlády na firmu.

Tisková konference se konala v sídle Huawei v Shenzenu a z technologického pohledu je zajímavé, že jednotliví řečníci postupně vytahovali z kapes nedávno představený ohebný smartphone Huawei Mate X, který se má k prvním uživatelům dostat teprve v létě. Kolem 13. minuty šéf právního oddělení přerušil projev a pokračoval, až když mu tisková mluvčí podala jiný Mate X.