Americké úřady mají autoritu vyšetřovat korupci v cizí zemi, jakmile se týká americké firmy a obchodu s vládou. To mělo v případě Microsoftu nastat - existuje podezření, že firma v Maďarsku prodávala svůj software prostředníkům pod cenou, kteří jej pak prodávali maďarské vládě za plnou cenu. Rozdíl si zprostředkovatelé rozdělili mezi sebe. Transakce měly proběhnout mezi lety 2013 a 2014.

TIP: Za vysokou cenou pamětí může být kartel, tvrdí Čína a plánuje vyšetřování

Microsoft uvedl, že si je vědom toho, že v roce 2014 docházelo v jeho maďarské pobočce k potenciálním problémům. Zahájil prý proto interní vyšetřování, které vyústilo ve vyhazovat čtyř zaměstnanců a ukončení spolupráce se čtyřmi obchodními partnery. Společnost podle svých slov také změnila systém informování o slevách pro vládní zákazníky.

TIP: Kdo skutečně vládne Googlu, Microsoftu a dalším superkorporacím? Inženýr [komentář]

Není to poprvé, co během let nastaly pochyby o způsobu prodeje Microsoftu v několika zemích, hlavně rozvojových. Podle WSJ americké úřady společnost vyšetřovaly kvůli možné korupci již v Čině, Itálii, Rumunsku, Rusku a Pákistánu, ale není známo, jaké z toho vznikly závěry.