Problém s routery Netgear je věc, kterou možná mnozí pamatují. Kvůli chybě v zabezpečí se mnoha hackerům podařilo nabourat lidem do sítě a jistému hackerovi se podařilo i u routeru, který patřil zaměstnanci amerického letectva na vojenské základně v Nevadě.

Hacker skrze chybu získal údržbové materiály k dronu MQ-9A Reaper, seznam vojáků, kteří s dronem mají povolení manipulovat, materiály jak zneškodnit improvizované bomby a manuál k tanku M1 Abrams. Nic z toho nebylo ultra tajné, ale stále šlo o informace, které se neměly dostat do rukou nikoho mimo armádu a už vůbec ne do zahraničí.

TIP: Hacker, který vykradl Yahoo, skončí v žaláři. Pracoval na ruskou objednávku

Nicméně k hackerovi se dostaly a jeho nenapadlo nic jiného, než je vystavit k prodeji na dark webu. Sám se ale ně nejspíš pořádně nepodíval, protože nasadil cenu extrémně vysoko a ještě tvrdil, že je získal od Pentagonu, což byla lež a snadno to odhalili i analytici, kteří jeho příspěvky zkoumali.

Poté, co o materiály dlouho nikdo nejevil zájem, snížil jejich cenu na 150 dolarů. Začal také rozdávat jakési „vzorky“, aby lidé věděli, co kupují. Ani poté o ně kromě analytiků nikdo nejevil zájem. „Bylo hrozně vidět, že netuší jakou cenu tato data mají a komu je prodat,“ konstatovali analytici pro Business Insider.

TIP: V Kodani museli chodit pěšky, hacker odstavil téměř dva tisíce sdílených bicyklů

Případ nakonec předali vyšetřovatelům z ministerstva vnitřní bezpečnosti USA. I když hacker nic neprodal a ani nezískal extrémně utajované materiály, v případě odhalení ho čeká soud a nejspíš vězení. Poučení z příběhu nicméně plyne - i když jste hacker, automaticky to neznamená velké bohatství. Možná vámi získané informace jednoduše nikdo chtít nebude.