Technický mág je jeden z 25 lidí na čekací listině společnosti Nectome, která možnost zachování vzpomínek v digitální podobě na cloudu nabízí. Procedura, která se podobá asistované sebevraždě, vyjde v přepočtu na více než 200 tisíc korun. Eutanazie je přitom v USA povolena jenom v pěti státech a to ještě pouze u smrtelně nemocných osob, kterým zbývá půl roku nebo méně života.

Naše metoda je stoprocentně fatální. Uživatelská zkušenost bude identická s fyzickou asistovanou sebevraždu," řekl spoluzakladatel Noctome Robert McIntyre webu review. „Věříme, že během tohoto století bude proveditelné digitalizovat informace a použít je ke znovuvytvoření vědomí,“ stojí na stránkách společnosti Noctome. Paradoxem je, že sám Altman je zakladatelem společnosti Y Combinator, která financuje start-upy jako Noctome.

Při samotném procesu je tělo balzamováno speciálními tekutinami, které jsou vpraveny do orgánů. Tělo takto zachovalé a umístěno do mrazu může teoreticky vydržet i stovky let. Problémem však je, že při proceduře odumře mozek pacienta. Noctome již ale spolupracuje s neurologem, kterému se podařilo uchovat nabalzamovaný prasečí mozek v pořádku. Jenže zatím je vše stejně ve fázi, že člověk při nahrání vzpomínek a mysli zemře.

Pracovníci společnosti Noctome si jsou svými technologiemi sebevědomě jistí, i když vše zni jako sci-fi. Připojení mozku k počítači a nahrání vzpomínek na cloud je v Silicon Valley oblíbeným tématem již několik let. Noctome se navíc dušuje, že vše bude jako živé. „Od nejlepší kapitoly vaší oblíbené knihy k cítění chladného vzduchu, pečení jablečného koláče nebo večeře s přáteli a rodinou,“ chvástá se Noctome.

Fotogalerie
6 fotografií

Video: Operace mozku