Pokud si chcete zjistit maximální dostupnou rychlost připojení k internetu ve vaší lokalitě, vyzkoušejte ověření rychlosti a dostupnosti pevného internetu na webových stránkách www.zrychlujemecesko.cz. Najdete tam mapu pokrytí pevným internetem a kromě stávajících maximálních rychlostí také výhledy plánované výstavby a zrychlování na jeden, čtyři a sedm měsíců dopředu.

A jaké má pro vás pevný internet výhody? Velkou výhodou připojení k internetu po pevné lince je její zpravidla velmi dobrá dostupnost. Pevná linka totiž využívá původní telefonní kabely, které jsou dnes již nahrazovány kabely optickými, a síť bodů vysokorychlostní internetové sítě je stále hustší.

I díky tomu narůstá počet domácností, které mohou i po původním telefonním, tedy metalickém vedení, mít internetové připojení až 250 Mb/s, a to i mimo velká města. A rychlost připojení na těchto linkách nekolísá, není závislá na počasí či denní době nebo počtu uživatelů v dané lokalitě.

Připojení po pevných linkách je také multifunkční - jejich prostřednictvím můžete mít doma jak internet, tak hlasovou službu (telefon), i internetovou televizi. Poskytovatele internetu si přitom můžete vybrat z řady smluvních partnerů provozovatele sítě, kterým je CETIN (Česká telekomunikační infrastruktura).

Podívejte se na reportáž o wi-fi na Petříně: