Silicon Valley řeší značné problémy s bydlením a podle zástupců Kalifornie je potřeba každý rok vybudovat 180 000 nových domů k uspokojení poptávky. Svým dílem chce ke zlepšení situace přispět i Facebook, který v následujících letech postaví 1 500 domů v těsném sousedství své centrály.

Na pozemku, který Facebook získal v roce 2011 vyrostou vedle domů rovněž veřejné služby, menší náměstí a obchody. Právě absenci komplexní vybavenosti v Menlo Parku Facebook delší dobu kritizuje.

Mohlo by vás zajímat: Přispíváte na Facebook příliš často? Budete pro něj podezřelý spamer, který šíří fake news

Facebook nebude (a ani nemůže) nabízet bydlení pouze svým zaměstnancům. Nedostatek bydlení je primárně spojen s růstem technologických firem, u nichž stoupá počet zaměstnanců rychleji než dostupná místa k bydlení. Od roku 2010 vzniklo v San Franciscu 640 tisíc nových pracovních míst spojených s technologickými společnostmi. V samotné centrále Facebooku v Menlo Parku potom pracuje asi 9 tisíc lidí, přičemž za poslední rok se jejich počet zvýšil o 54 %. Po rozšíření kampusu se potom očekává ještě vyšší nárůst zaměstnanců.

Nedostatkem bydlení se zároveň cena nemovitostí v oblasti dostává k částkám, na které běžní obyvatelé mimo technologický byznys nejsou schopni dosáhnout. I proto Facebook udává, že 15 % domů bude nabízet k pronájmu pod tržní cenou.

O tom, jaký vliv mělo přestěhování centrály Facebooku do Menlo Parku na tamní nájmy, vypovídají jejich průměrné ceny. Za posledních 6 let se ztrojnásobily a aktuálně se pohybují kolem částky 3 349 dolarů (asi 77 tisíc korun) za dvoupokojový byt. Podle webu The Guradian je to víc, než srovnatelné nájmy v New Yorku a řadí se tak k vůbec nejvyšším ve Spojených státech. Podobně potom vyrostla cena domů. Zatímco v roce 2012 byla 535 tisíc dolarů (asi 12 milionů korun), nyní je to již 888 tisíc dolarů (asi 20,3 milionů korun).

Tip: Mobilní vyhledávání volných Wi-Fi sítí na Facebooku je nyní dostupné všem

Facebook nyní čeká dlouhé schvalovací řízení, které pravděpodobně zabere minimálně dva roky. Dokončení je tak v nejoptimističtější variantě naplánováno na rok 2021. V žádném případě ale otevření nové rezidentní čtvrti s patnácti sty domy nevyřeší krizi s bydlením, s níž se Kalifornie v oblasti Silicon Valley potýká.