Poprvé se legendární Jára Cimrman objevil v rozhlasovém pořadu Vinárna u Pavouka v Československém rozhlase roku 1966. Tehdy ještě jako sochař. Jenže postupem času svět objevoval mnohé další talenty.

Ještě téhož roku bylo založeno Divadlo Járy Cimrmana, které dodnes uvádí hry přisuzované Járovi Cimrmanovi. Někteří škarohlídi dodnes tvrdí, že všeuměl je pouze fiktivní postavou. To však vyvrátilo otevření jeho muzea v Příchovicích.

V muzea je spousta předmětů spojených s Cimrmanem. Nachází se v něm také busta, která jako jediná odhaluje jeho podobu. Bohužel však byla částečně zničena kloboučníkem, který ji využíval k napařování klobouků. Spostu informací o Cimrmanovi i na YouTube.

Google věnoval dnešní Doogle právě Cimrmanovi, o němž ne všichni vědí, že byl praotcem internetu. Za tvorbou loga stojí umělec Nate Swinehart. V souvislosti s dnešním významným dnem byl připraven i internetový test, který odhalí správné Cimrmanofily od neznalců. Vyzkoušejte si ho.

Informace o Google Doodle

Google Doodle je graficky upravené logo Google z domovské stránky vyhledávače, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí. Místo klasicky napsaného „Google“ je logo doplněno zajímavými obrázky či pozadím. Čas od času je dokonce logo interaktivní. Například v den 30. výročí vzniku legendární hry PacMan jsme si mohli tuto hru zahrát přímo v logu a v den 96. narozenin otce elektrické kytary Les Paula se z loga stala kytara. Jindy se při kliknutí na obrázek zobrazí zajímavé informace k právě připomínanému výročí.

Tento zvyk začali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Google Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelně se o tvorbu Doodle začal starat až v roce 2000 jeden z techniků v Google Denis Hwang, který má tuto zodpovědnost dodnes.

Google je v ČR již téměř deset let a od roku 2008 vybíráme místní významné osobnosti a události, které si připomínáme lokálními Doodly. Prvním českým Doodlem bylo v roce 2008 připomenutí Dne stromů. Za tu dobu vzniklo několik dalších ryze českých Doodlů odkazujících například na Boženu Němcovou, Alfonse Muchu, Jaroslava Seiferta, Karla Čapka, Vlastu Buriana nebo Jana Wericha a Jana Kaplického.

K jednotlivým návrhům Doodle, spojeným s mezinárodně významnými osobnostmi, se mohou přihlásit i jiné země, pro které je daná osoba relevantní nebo důležitá z historického či kulturního hlediska.

Další informace o svátečních logách Google naleznete zde
Fotogalerie
10 fotografií

Vše o Google Doodle na Blesk.cz čtěte zde >>>