Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Od smrtících zabijáků až po hračky: 5 typů dronů, které nám létají nad hlavou

/
  • Dronů se vyrábí víc a víc. Jaké ale typy?
    29. května 2016 ● 23:36

    Denně o nich slyšíme a čteme. A přestože nám z nich spousta může létat nad hlavou, najdou se tací, kteří mají v dronech tak trochu zmatek. Ono se není čemu divit, protože přibývají stále nové a novější typy, přičemž některé z nich jsou hračky, které pobaví dospělé i děti, a jiné zase nebezpečné zbraně, jež zabíjejí bez toho, aby si jejich piloti ušpinili ruce od krve.

  • 1.

    Armádní bojové drony

    Drony neboli bezpilotní letouny jsou typy strojů s dalekou dráhou doletu a vysokou výškou vzletu, z níž je možné s nimi manipulovat. Jde o ozbrojené a nebezpečné drony, s nimiž armády likvidují cíle, aniž by ohrozily životy pilotů. Zároveň slouží k rozsáhlé špionáži. Takovéto létající stroje mají rozpětí křídel běžně 15 metrů, stojí přibližně, např. v případě hojně používaného MQ-9 Reaper, v přepočtu 425 milionů korun.
    Útočný armádní dron MQ-9 Reaper
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Filmařské drony

    Všechny drony jsou vybaveny kamerou a nahrávacími možnostmi, které umožňují nahrávat i špehovat vše v jejím zorném poli. Filmaři používají ty nejpokročilejší stroje obvykle s několika rotory a vrtulemi pro větší zajištění stability. Drony už dávno změnily styl novodobého natáčení a čím dál tím více se používají při točení leteckých scén. U mnohých ani nepoznáte, že nebyly pořízeny z letadla. Cena multikoptéry SAE Max 1200 pro filmaře a náročné se přitom pohybuje kolem 150 tisíc korun.
    Filmařská multikoptéra SAE Max 1200
    Autor: Oficiální zdroj

  • 3.

    Drony pro šíření internetu

    Byť je internet pro nás samozřejmostí, stále existuje po celém světě spousta chudých a technicky nevyspělých míst, kde se k němu nelze připojit. Změnit to mají drony určené k šíření právě internetu, a to zcela zdarma. Své stroje vyvíjí Google i Facebook a horlivě je testují. Aquila od FB je poháněn slunečními paprsky, létat bude ve výšce 18 až 27 km, tedy nad komerčními lety, kde dráhu ani let neovlivní počasí.
    Aquila dron od Facebooku
    Autor: Reuters

  • 4.

    Donáškové drony

    Kam člověk nemusí po svých, pošle dron. Zahraniční firmy, které jdou s dobou, již testují své služby. Zboží o maximální váze několik kilogramů chtějí rozvážet menšími vrtulovými drony společnosti jako Amazon a Google. Největším problémem však nejsou technologie, ale zákony. Ve světě není takovýto způsob rozvozu zboží běžný, proto nebyl stále velkoplošně povolen. Jde však jenom o otázku času.
    Donáškový dron od Amazonu
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Drony pro zábavu jako hračky

    Pro ty, kteří nemají hluboko do kapsy a chtějí se zabavit létáním s dálkově ovládaným dronem, je na trhu několik dronů v cenové hranici do deseti tisíc korun. Lze s nimi snadno manévrovat, rozlišení kamer je dostatečné, abyste viděli, kam letět, ale nejde o kusy vhodné pro natáčení. Jejich dolet také není kdovíjaký, ale pro proletění po zahradě nebo po poli jsou dostatečné a jejich majitele zabaví. V Česku je populární série Parrot AR.Drone 2.0. Vhodný je už od čtrnácti let.
    Levnější Parrot AR.Drone 2.0
    Autor: Oficiální zdroj

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy