Na nebezpečí hackerů, kteří zneužívají webkamer, upozornil web deníku Daily Mail, který varovně zdvihá prst, protože se mu dostaly do rukou materiály budící zděšení.

Podle Daily Mailu desítky ruských hackerů sledují rodiny po celém světě. Uložené mají záznamy z ulic, obchodů, hospod, a dokonce i z koňské stáje. Pro zkušeného hackera není problém se nabourat do jakékoliv webkamery, která je zapojená do online zařízení.

Redaktoři viděli na vlastní oči záznamy z Wakefieldu, Renfrew a několika částí jižní Anglie. Celkem jde o záznamy z 600 webkamer. Hackeři přitom nahrané záznamy mohou použít k dalším trestným činnostem, například krádežím.

Došlo ale i na další země. Podle údajů z dnešního večera se 5400 z hacknutých kamer nachází ve Spojených státech, asi 2300 ve Francii, 1700 v Nizozemsku nebo 680 v Británii. V Česku je na dotyčném serveru evidováno 75 kamer, například z Prahy, Brna či Děčína. Ze Slovenska jich je 20.2162797:full:true:true

Nebezpečí přitom nehrozí jen u klasických webkamer, ale i kamer v chytrých telefonech nebo tabletech. Experti tak radí, abyste webkamery využívali k nezávazným konverzacím, které nic neodhalují, a v případě, že nejste u počítače, abyste je odpojili.