Na světě byste jen těžko hledali někoho, kdo je hledanější než bývalý technik amerických vládních služeb NSA a CIA Snowden. Vyzradil totiž, že Spojené státy špehují prostřednictvím Facebooku a služeb Microsoftu a Googlu téměř celý svět. V rámci protiteroristického programu ale špehovaly i telefonní hovory. Podle deníku Der Spiegel denně zpravodajské služby USA sledují kolem 20 milionů německých telefonních hovorů a deset milionů internetových souborů. V rušných dnech se počet prověřovaných telefonních spojení zvyšuje až na 60 milionů.

Hon na Snowdena

Poté, co Snowden vyzradil národní tajemství, pláchl do Hongkongu. Odtud ho čínská vláda odmítla vydat a bývalý technik po pár dnech pláchl do ruské Moskvy. Tam je podle všeho dodnes a celý den tráví v letištním terminálu. Čeká, zda mu Ekvádor udělí azyl a Rusko zajistí bezproblémovou cestu do země, která pro něj znamená svobodu. USA totiž muže, jenž odhalil, že špehují skoro celý svět, obvinily z, ehm, špionáže.

Cítím se tak sama

Podle většiny lidí je Snowden hrdina, podle americké vlády zrádce. Jeho křížová cesta však jeho lásce láme srdce. „Od teď nevím, co se stane. Cítím se tak sama,“ nechala se slyšet Snowdenova přítelkyně Lindsay Mills (28). S tou žil bývalý technik dosud na Havaji, ale jejich společný dům teď zeje prázdnotou, když je Snowden na útěku a Mills se zrovna obtáčí u tyče.

Jsem umělkyně u tyče

Ano, dle svých slov se Mills živí jako umělkyně, ale to ve skutečnosti znamená, že je tanečnicí u tyče. Sice neodhazuje svršky ani spodky a za oblečení jí nikdo peníze nestrká, ale k umění má její práce daleko. Smutná tanečnice se před úprkem Snowdena z domoviny nestihla se svým milým ani pořádně rozloučit. „Někdy vám život nedopřeje důstojné sbohem,“ prohlásila Mills. Uvidí se ještě někdy s technikem na úprku?

Fotogalerie
5 fotografií