Spojené státy zklamalo, že Hongkong nezatknul bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, přestože Washington tuto čínskou oblast o to důrazně žádal. Bílý dům nyní očekává, že Moskva, kam Snowden z Hongkongu odletěl, ho vydá Spojeným státům. Představitel Ekvádoru, na který se Snowden obrátil se žádostí o politický azyl a kam prý Američan z Moskvy směřuje, dnes sdělil, že země o žádosti ještě nerozhodla.

Vyzradil protiteroristický program nebo špehování?

Spojené státy obvinily v pátek Snowdena kvůli vyzrazení informací o protiteroristickém programu Prism sledujícím internetovou a telefonickou komunikaci mezi USA a světem. V USA mu hrozí deset let vězení a pokuta. Washington po obvinění požádal Hongkong, kde Snowden pobýval od 20. května, o jeho zadržení kvůli pozdějšímu vydání. Mluvčí hongkongské vlády však v neděli oznámil, že Američané nesdělili žádné důvody, na jejichž základě by mohl Hongkong Snowdena zatknout.

Azyl v Ekvádoru

Hongkong poté nechal Snowdena odletět ze země. Peking navíc v neděli využil Snowdenových odhalení k tomu, aby prostřednictvím agentury Nová Čína označil USA za největšího darebáka současnosti, co se týče útoků v rámci informačních technologií. Washington by podle agentury měl podat vysvětlení Číně a dalším zemím, jejichž občany údajně špehoval. Snowden odletěl v neděli z Hongkongu do Moskvy, odkud má prý dnes cestovat na Kubu. Cílem jeho cesty je údajně ale Ekvádor, který požádal o politický azyl.

Fotogalerie
6 fotografií