Vyšetřovatelé z FBI se o Jobse zajímali poté, co ho v roce 1991 navrhnul tehdejší americký prezident George H. W. Bush do svého výboru. Pomoci mu měl s americkým vývozem. Spis FBI o Jobsovi čítá celých 191 stran a obsahuje výpovědi jeho přátel, kolegů, dalších blízkých osob a dokonce jeho samotného.

Génius posedlý mocí

Ve spisu stojí, že byl Jobs někdy tak posedlý mocí, že dokonce ztrácel smysl pro poctivost. Když se mu to hodilo, tak aby dosáhl svého, nebál se ani překrucovat pravdu. Jeho kolegové a blízcí jej ale popsali jako zarputilého, pracovitého člověka, který jde za svým cílem. Nezřídka se v Jobsově hodnocení objevilo i pochvalné slovo génius. Tomu Jobs v následujících letech více než dostál. Výrobky Apple jako iPhone, iPad nebo iPod jsou toho jasným důkazem.

Jobs ve vyšetřování nakonec uspěl
Autor: ČTK

Bral drogy a zanedbával rodinu

V záznamech také stojí, že Jobs bral v minulosti drogy. Marihuanu, hašiš a halucinogenní LSD. On sám se k braní těchto drog v mládí přiznal a nestyděl se za to. Ve spisech ale stojí, že v době vzniku dokumentu byl již nejméně pět let »čistý«. Zpráva dokumentuje i Jobsův vztah s jeho bývalou partnerkou, s níž měl dceru. Podle výpovědí nebyl ani pro jednu dostatečnou oporou. Jedna z dotazovaných žen uvedla, že Jobsův osobní život trpěl kvůli jeho narcisismu a povrchnosti.

Fotogalerie
8 fotografií

Jobs ve vyšetřování uspěl

Ve vyhodnocení zprávy však i přes veškerá zmíněná negativa stojí, že jde o skvělého vedoucího pracovníka, kterého lze doporučit na odpovědné místo a důvěřovat mu. FBI si totiž byla moc dobře vědoma Jobsových kvalit a zkušeností, které mohl na svém postu zúročit. Někdejší šéf Apple tak nakonec v prezidentské radě po vyhodnocení zprávy opravdu působil. Steve Jobs zemřel loni v říjnu na rakovinu slinivky, se kterou několik let bojoval.