Americké úřady rozhodly o zablokování serveru megaupload.com. Podle nich sdílením filmů a dalšího chráněného obsahu způsobila stránka majitelům práv škodu za půl miliardy dolarů.

Zakladatel megaupload.com zatčen

Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že zahájilo trestní stíhání zakladatele služby Kima Schmitze, který vystupuje pod jménem Kim Dotcom, a pěti manažerů firmy. Schmitz a tři jeho spolupracovníci byli už zadrženi v Aucklandu na Novém Zélandu, po dalších dvou se pátrá. Odborníci řadí megaupload.com mezi patnáct nejnavštěvovanějších serverů na světě „Spustili jsme největší útok v historii internetu, který ochromí vlády i stránky hudebního průmyslu. Členové kongresu musí změnit plánovanou legislativu, jinak naše zbraně neutichnou,“ uvedli členové Anonymous na svých stránkách. Dokud nebude server megaupload.com opět zpřístupněn, útoky budou pokračovat.

Megaupload.com propagovala i Alicia keys
Autor: Archív

Podpora celebrit

Megaupload.com využívali ke stahování hojně i Češi. Popularitu si získal i díky podpoře celebrit, které se objevily v reklamě na tuto stránky. Mezi nimi byli i zpěvák Kanye West, Zpěvačka Alicia Keys, herec Jamie Foxx nebo Will.I.Am ze skupiny Black Eyed Peas. Při útocích využili hackeři techniku nazývanou DDoS (Distributed Denial of Service). Takový útok probíhá tak, že se tisíce počítačů začnou přihlašovat na jeden server v jeden konkrétní okamžik. Server nápor hackerů nezvládne a spadne. Webové stránky jsou pak nedostupné.

Hackeři se chystají na další útoky
Autor: ČTK

Cílem i hudební vydavatelství

Mimo stránky FBI, Bílého domu a amerického ministerstva spravedlnosti zaútočili Anonymous i na další weby. Podařilo se jim vyřadit stránky Amerického sdružení filmového průmyslu, asociace fonografického průmyslu, ministerstva spravedlnosti a vydavatelství Universal Music a Warner Music. „Nebude trvat dlouho a přibydou desítky dalších webů firem, které chtějí potlačovat svobodu internetu,“ prohlásil jeden ze členů Anonymous. Podle bezpečnostních expertů je reakce hnutí Anonymous na zavření serveru megaupload jen prvním náznakem toho, co nás čeká. Podobné hackerské ideologické útoky se totiž budou rozmáhat stále častěji.