Britka Simone Back (42) měla na Facebooku více než tisíc přátel. Minulé Vánoce se rozhodla ukončit svůj život. „Snědla jsem všechny přášky, za chvíli zemřu. Sbohem,“ napsala na Štedrý den večer svůj poslední status. Místo pomoci se jí však dostalo jen urážek a posměšků. Někteří přátelé bydleli jen pár ulic od ní. Nikdo se nešel přesvědčit, zda svá slova myslí vážně, nikdo nezavolal policii. Až o sedmnáct hodin později se dostali do jejího bytu záchranáři, bylo pozdě. Přátelství na Facebooku nebývá skutečná vazba, jak ji známe ze skutečného světa.

Simone Back zemřela před zraky 1000 přátel na Facebooku.
Autor: facebook

K podobným případům však bohužel dochází i u nás v Česku. V únoru dvanáctiletý Jaromír vyskočil ve škole z okna, naštěstí i s mnohačetnými zlomeninami pád přežil. O případu informoval také Blesk.cz. Chlapec své depresivní pocity sděloval i na Facebook. Napsal, že ke třináctým narozeninám dostane na hrob věneček. Taktéž přesvědčoval ostatní, že na Facebooku se již nikdy neobjeví.

Šikanu na internetu zažívají děti i dospělí

Dnes již má každý školák mobilní telefon s kamerou. Není proto problém natočit například obézního spolužáka při hodině tělocviku. Poté jeho video nahrát na internet a společně si z něj dělat legraci. „Vtípku“ se chytnou další a začnou vytvářet posměšné skupiny, fotomontáže a parodie.

Frustrace dítěte, které se nemá šanci jakkoliv bránit jen roste. K tragickému případu došlo vloni v Německu. Třináctiletý premiant třídy Joël skočil kvůli urážkám na internetu pod vlak. Na profilu mu spolužáci nadávali do buzíků a posílali mu zprávy s homosexuální pornografií.

Stejně ostré šikaně jsou nově vystaveni i učitelé a to dokonce ze strany rodičů. Dle britského výzkumu se s online šikanou střetla celá třetina kantorů. Britský list Daily Mail popsal příběh učitele, kterého nespokojený rodič tyranizoval na internetu celý rok. Začal již pomýšlet na sebevraždu a po nervovém kolapsu musel být hospitalizován.

Facebook jako nástroj kriminálníků

V lednu se objevil šokující případ zneužívání mladistvých. Muž (24) se s třináctiletou dívenkou seznámil na sociální síti. Vydával se za jejího vrstevníka a získal si u ní důvěru. Nakonec se s ní začal osobně setkávat a donutil ji i k sexu u něj doma. Za styk jí platil, dívka postupně dostala 9000 Kč. Jednou dokonce souhlasila i s prostitucí. Vztah se provalil až o Vánocích, když bylo rodině podezřelé, kde dívka vzala peníze na tak drahé dárky.

Během londýnských nepokojů letos v srpnu dva výtržníci Perry Sutcliffe (22) a Jordan Blackshaw (20) své akce organizovali taktéž přes Facebook. Jednoduše vytvořili událost, jejíž programem mělo být rabování a likvidace ulic. Poté své okolí na událost zvali. Policie je odhalila a oba zatkla, před soudem dostali čtyřletý trest.986227:gallery:true:true