Facebookový profi l už mají zpěvačky Iveta Bartošová, Dara Rolins, anglická královna Alžběta II., prezident Barack Obama nebo poslanec Jiří Paroubek. Díky nejznámější sociální síti mají obrovské obecenstvo, které touží poslouchat jejich názory, aktuální činnost i povzdechy. Společně sdílejí třeba i své soukromé fotografie a videa. Některé kapely například týdny před vydáním nového alba umožňují svým facebookovým fanouškům exkluzivní poslech prvních písniček. Když k nim patříte, můžete se i dozvědět o koncertech nebo jiných společenských akcích.

Facebook dokáže spojit staré přátele, spolužáky, rozpadlé rodiny, lidi ze zahraničí. Cena, kterou musíte za jeho užívání zaplatit, je možná ztráta soukromí. Avšak zde zcela záleží na samotném uživateli. Stejně jako na ulici na potkání nevyprávíte, kolik máte peněz v peněžence, nemusíte o sobě nic prozrazovat na síti.

Jak Facebook funguje

Vytvoříte si svůj vlastní profil, díky němuž posléze komunikujete se světem. Facebook po vás chce velice důvěrné informace: kde jste se narodili, kde bydlíte, kde jste studovali, kde pracujete, kdo je váš partner či příbuzný. Mnozí tyto soukromé věci bez ostychu sdílí, ale, jak již bylo řečeno, rozhodně nemusí. Rozumní lidé na Facebooku hlavně komunikují pomocí chatu, zpráv podobných e-mailu nebo pomocí komentářů pod příspěvky.

Jedním z nejdůležitějších prvků je zeď. Ta se neustále sama aktualizuje příspěvky přátel. Pod každý z nich můžete napsat vlastní komentář anebo dát notoricky známé »To se mi líbí«, popřípadě příspěvek i sdílet. Na zeď můžete samozřejmě přispívat i vy. Facebook vytvořil v roce 2004 Mark Zuckerberg během studií na Harvardu. Původně byl určen pouze pro studenty školy. Krátce nato se začal rozšiřovat i na jiné vysoké školy v USA. Až od 26. září 2006 se mohl do sítě zapojit kdokoliv starší 13 let s platnou e-mailovou adresou. V současnosti má Facebook již 800 milionů uživatelů na celém světě.

Jak na Facebook najdete v podrobném návodu v galerii

Fotogalerie
5 fotografií