V roce 1990 vytvořil Sir Tim Berners Lee na svém počítači v CERNu (Švýcarsko) první prohlížeč (ten byl zároveň webový editor), webový server a webové stránky. Navždy tak změnil svět. Jeho cílem byla snazší komunikace lidí na Zemi.

Kličovým datem je 6. srpen 1991. Tehdy Lee projekt zveřejnil. Odeslal hypertextový odkaz na svůj server do internetové diskuze. O rok později nahrál na web první fotografii. Na ní bylo popové ženské kvarteto Les Horribles Cernettes (Hrozivé holky z CERNu). Tedy Leeho kolegyně z vědeckého pracoviště a jejich parodická hudební skupina.

Internet není to samé co web

Internet jako síť vzdálených, spojených počítačů existuje již přes 40 let. Původně se jmenovala ARPANET a spojovala počítače některých amerických univerzit. Školy si tak předávaly mezi sebou informace, vznikl také email.

Avšak to byla doba, kdy neexistoval žádný internetový prohlížeč. Surfování po internetu tehdy prostě neexistovalo. Komunikace probíhala pomocí příkazů. Šli jste jasně za svým cílem a něčekali, co na vás z obrazovky náhodou vypadne jako dnes.

Fotogalerie
3 fotografie

Revoluce se zrodila v CERNu

Zlom přichází na začátku devadesátých let. V hlavě britského vědce Sira Tima Bernerse Leeho uzrává koncept World Wide Web. Princip je vcelku jednoduchý. Uživatel se v prohlížeči pohybuje po webu pomocí hypertextových odkazů (známé modře podtržené texty, které ho dostanou na jinou internetovou stránku).

Uživatel se dle svého přání dostává na veřejné servery, tak jak to známe dnes: zadáním adresy (URL) do řádku. I když dnes už se všechno Googluje. Na jiných stránkách se samozřejmě mohou nacházet další hypertextové odkazy a tím vzniká surfování.

Hypertext? Známe ho všichni, nevíme, co to je

Princip hypertextu si snadno vyzkoušíte např. v internetové encyklopedii Wikipedia. Zadáte heslo, o kterém se chcete dozvědět více. V rámci samotného textu jsou vyznačeny hypertextové odkazy, které rozvádějí hesla jiná.

Tak funguje web. Uživatel se prostřednictvím prohlížeče pohybuje po veřejných prostorách webu těmito odkazy, které jsou ve skutečnosti jen texty a zobrazuje mu je.

Chcete vědět, co opravdu internetová stránka je? V horní liště prohlížeče klikněte na zobrazení a zobrazení zdrojového kódu. Je to text, kterému nerozumí asi 99,9 procenta populace. Ale prohlížeč vám ho naservíruje v podobě, kterou znáte.