Veškeré internetové účty jsou chráněné heslem, které musíme opakovaně zadávat. Mnohé to otravuje a tak vymýšlení hesla flákají. Sami si kliknutím ZDE můžete vyzkoušet, jak by počítači trvalo dlouho vaše heslo rozšifrovat. Autorovi tohoto článku například 42 roků, ale u hodně složitých hesel vám vyskočí i miliony let.

Specialisté na internetovou bezpečnost Simson Garfinkel a Gene Spafford v jedné ze svých publikací specifikují, jak vytvořit bezpečné heslo. Má minimálně 7, v lepším případě 8 znaků. Jsou v něm velká i malá písmena a použity jsou i speciální znaky nebo číslice. Důležitá věc je také, aby jste si ho pamatovali a tudíž si ho nemuseli nikam psát.

Jeden znak může přidat hackerovi několik let práce

Například prolomení hesla „telefon“ by dle aplikace zabralo asi 13 minut. Ale „Telefon“, kdy se použije první velké písmeno, již celý den. A „telefon1“ již dny 3. Heslo „telefon1234“ by údajně počítač louskal celých 417 let. Čeština a jiné jazyky mají navíc výhodu znaků s diakritikou, které jsou brány jako speciální.

Výše zmíněná čísla je třeba brát s rezervou, protože je samozřejmě lehčí prolomit běžná slova jako právě „telefon“ než vymyšlené nesmysly nebo přesmyčky, které je mimochodem dobré používat. Kvůli vyvarování se cílenému útoku je taktéž potřeba nepoužívat jako hesla osobní data. Ta si o vás může kdokoliv zjistit. Je to například jméno vaše, vašich příbuzných, nebo mazlíčků, adresy, data narození apod. Neméně důležité je, aby vaše heslo nešlo snadno přečíst ani při zadávání. Nikdy nevíte, kdo vám kouká přes rameno.