A jako každému, tak i vínu je nejlépe tam, kde je doma - na jižní Moravě. Proto stále více lidí spojuje svůj dovolenkový ozdravný odpočinek s návštěvami vinných sklípků, koštů a všelijakých vinařských veselic.

Pro dnešní tip nám poslouží vinařský kraj nad jiné výjimečný - Kraj André.

Mnoho milovníků vína v názvu správně rozpozná vyhlášenou odrůdu tmavě granátové barvy, která svou hloubkou a plností připomíná vína ze slunných jižních zemí. Díky svým vlastnostem je André často používáno i k vysoce ceněné produkci slámových a ledových vín. A snad ještě více, než u jiných odrůd u André platí, že s věkem získává na kvalitě - je skvělým kandidátem pro archivaci.

Co už možná každý ctitel lahodného moku netuší, je samotný původ této odrůdy, který dává André punc výjimečnosti. Historicky první semenáč totiž vyrostl přímo ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích. Odrůda byla nazvána podle Ch. K. Andrého, který na přelomu osmnáctého a devatenáctého století v Brně založil vůbec první spolek pro šlechtění ovoce na světě.

O víně si můžete číst, ale daleko lepší je si teoretické znalosti ověřit v praxi. Kraj André je pro to jako stvořený. Na výletníky zde čeká celých devatenáct kilometrů perfektně připravené vinařské stezky, která navíc před časem dostala zcela nový povrch. A i když je určena především cyklistům, potkáme zde i mnoho pěších turistů.

Cestu můžete začít v Hustopečích, kde není problém najít pěkné ubytování, nové koupaliště a třeba si i půjčit kola. Kromě krásných renesančních a empírových staveb, zde můžete najít i mnoho odkazů na pobyt T. G. Masaryka, jehož otec v Hustopečích žil. Přes Starovičky, kde sluncem zalité vinice doplňuje pomník s tankem T-34, zamíříme přímo do kolébky odrůdy André - do Velkých Pavlovic. Město je po celý rok častým dějištěm nejrůznějších vinařských akcí, které jsou vždy doplněny výbornými košty. Obdivovat zde můžeme i barokní zámek. Až do září jsou ve Velkých Pavlovicích každý den v týdnu od 14 do 20 hodin připravena dvě vinařství přijmout hosty, kterým nabízejí degustaci a prodej vína, prohlídku sklepa a výrobních zařízení, na přání i prohlídku vinic. Po dohodě je možné připravit jakékoliv varianty návštěvy vinného sklepa podle přání zákazníka. Podrobnosti získáte v místním infocentru.

Opět šlápneme do pedálů a zamíříme dál na východ, přímo pod Kraví horu do malebné vesničky Bořetice. Ta se po právu honosí titulem Obec roku. Mezi její dominanty patří barokní kostel Sv. Anny a samozřejmě spousta typických sklípků, kde v akátových sudech zrají ta nejlepší vína. Nedaleký kopec dal název i místnímu "akčnímu uskupení" - známé recesistické Republice Kraví hora, která se v obci stará o zábavu a vinařské akce. Disponuje legálně zvolenou vládou a například se sousedním Valašským království založila obranný pakt Mato.


Tip: 6. září se v areálu sklepů pod Kraví horou v Bořeticích uskuteční tradiční vinařská slavnost Zarážení hory.

Cyklistická stezka končí o pár kilometrů dále ve Vrbicích. Místní vinice platí za jedny z nejlepších, pokud jde o produkci červených vín. Kromě novorománského kostela Sv. Jiljí stojí za prozkoumání i přilehlý kopec Stráž, který dal vzniknout unikátním vinným sklepům. Zdejší sklepy jsou vybudovány ze starých chodeb a úkrytů a v útrobách kopce dohromady tvoří až sedm pater. Kromě dávných tajemství, ukrývají kamenné chodby s gotickými oblouky samozřejmě i výtečná vína.

Devatenáct kilometrů Krajem André uteče v pedálech jako voda. Naštěstí ale nejde o jedinou jihomoravskou stezku - ty dohromady čítají přes 1200 km!

Více o víně na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.