A přitom jen 120 km od Sicílie...

Čeká vás arabská exotika pod slunečným nebem, krásné pláže omývané teplým mořem, čeká vás Sahara, největší poušť světa, která rozlohou 9 milionů km² zaujímá téměř stejnou plochu jako Čína nebo USA. (V arabštině sahra znamená "poušť".) A čeká vás též neobyčejná historie.

Fotogalerie
14 fotografií

Rozlohou je Tunisko zhruba dvakrát větší než Česká republika. Hlavním městem Tuniska je Tunis. Lidé názvy státu a jeho hlavního města občas zaměňují. Tunisko je zemí turismu naprosto otevřenou, takže se nemusíte bát. Tunisané nijak zvlášť netíhnou k fanatickému vyznání islámu a jsou velmi tolerantní. V zemi je hotelové zázemí na úrovni, které uspokojí i ty nejnáročnější klienty, stejně tak je zde množství hotelů levnější kategorie, na které finančně dosáhne snad většina lidí cestující do zahraničí.

Tunisko uchvátí především milovníky moře a pláží. Svým pobřežím je proslulé. Je zde skalnaté pobřeží s oblázky i několikakilo­metrové pláže se zlatavým pískem. Odreagovat se můžete vodními sporty, potápěním a golfem. Pokud budete chtít, tak vás tu nemine ani jezdectví, trekking na velbloudech, jachting a další zážitky! Proleťte se i padákem připevněném na mnohametrovém laně za motorový člun. Zcela originální zážitek je účast ve velbloudí karavaně.

Do Tuniska se ale kromě moře jezdí také za Saharou a to jsou nekonečné duny z tak jemného písku, že vám proteče prsty jako voda. A mezi nimi zelené oázy plné života. Některé vyrůstají do krásy přímo na kraji rozlehlých solných jezer, jiné se zelenají v sevření skalnatých hor z nichž ve vodopádu stéká vzácná voda.

Cestou k jihu, která vám zabere i celý den, podle toho, kde jste ubytováni, nepochybujte, že uvidíte kdesi v dáli i svou fatu morganu...Bílá nádhera solných jezer je však skutečná a důkazem může být odsud přivezená pouštní růže. Solné jezero Chottel - Jerid zabírá plochu kolem 5 000 km2, na šířku měří 20 km a na délku asi 250 km. Je největší solnou plání na celé Sahaře, nedaleko měst Tozeur a Kebili. Spojovací cesta mezi těmito dvěma městy prochází severní částí jezera a je vystavěná na 2 m vysokém náspu. Povrch jezera, jež je po převážnou většinu roku vyschlé, tvoří nespočetné množství solných krystalů. Ty se díky slunečnímu žáru třpytí až oslepující bělobou.

Turistickou bránou Sahary je městečko Douz. Není tedy divu, když na okraji města najdete symbolickou sochu klíče, který otevírá cestu do pouště...Právě toto město je nejlepším místem, odkud podniknout výlet na Saharu. O kousek dál za ním se už totiž rozprostírají až k obzoru kopce nekonečných dun. Do Douzu se jezdí většinou na dva dny s tím, že noc strávíte v jednom ze zdejších hotelů. První den se podíváte do centra města, pak můžete relaxovat v hotelu, zaplavat si v hotelovém bazénu či zakouřit si u baru vodní dýmku a čekat na příchod večera. V tuto dobu se totiž nejčastěji podnikají výlety na velbloudech do pouště, abyste viděli krásný západ slunce. Sahara je jedinečná. Písečné duny kamkoli se podíváte, táhnoucí se k obzoru a ještě dál. Čas se tu zastavil. Okolo Douzu je rovnou několik velbloudích seřadišť, a pokud se s průvodcem domluvíte, vyjeďte co nejdál. Čím jste dál, tím jsou duny větší! Nejdříve vám však navléknou pouštních hábit i turban (vše čisté!) a pak přidělí velblouda, na kterém do pouště vyrazíte, vždy ve skupince většinou čtyř velbloudů přivázaných za sebou provazem. Po projížďce si dejte kávu. Omamnější a chutnější, než z kelímku od majitele velbloudů na pouštním "odpočívadle", vám málokde nabídnou.

Od Féničanů po Francouze

Pokud budete chtít, stanete na místech jako je Kartágo, nebo Hammamet, Kairouan, El-Djem či Sidi Bou Saïd, v jehož uličkách se procházela krásná filmová Angelika. Málokde najdete kultury tak smíšené a dějiny tolik barvité - vždyť na území dnešního Tuniska se vystřídaly národy Féničanů, Římanů, Vandalů, Byzantinců, Arabů i Francouzů. Každý z nich do Tuniska něco přinesl a něco z něj vzal. Historie této země je dlouhá téměř 4 tisíciletí. Pomineme-li, že se prvopočátky osídlení datují až do mladší doby kamenné, začaly se dějiny Tuniska psát roku 814 před n.l., kdy tu Féničané založili město Quart Hadašt, pozdější proslulé Kartágo. Považuje se za nejzajímavější historickou památku celého Tuniska. Ve vrcholném období bylo Kartágo nazýváno "zářícím městem" - vládlo dalším 300 městům, bylo centrem obchodu a významným přístavem. V roce 149 př. n. l. město zpustošili Římané, kteří se mstili za slavný Hannibalův pochod se slony přes Alpy. Julius Caesar však Kartágo znovu vybudoval a ještě rozšířil. Dokonce natolik, že se zanedlouho znovu stalo "centrem Afriky". Římané město obohatili o svou kulturu, umění a nápady. Brzy zde byly vybudovány akvadukty a zavlažovací kanály, jejichž pozůstatky obdivujeme dodnes. Roku 695 ale důmyslné opevnění města překonali Arabové a Kartágo se ocitlo v troskách, které nyní obdivují turisté. Mezi vyhledávané turistické cíle patří například Antoniovy lázně, římský amfiteátr, obětiště nebo punský přístav.

V následujících staletích (10. - 15.stol.) se na území Tuniska vystřídalo mnoho vládnoucích skupin. V 16. století se země třásla strachem před obávaným pirátem Barbarossou, kterému pomáhali Turci. Barbarossa (neboli Rudovous) vyrážel na své výpady z ostrova Djerby. V 19. století se Tunisko stalo francouzským protektorátem a Francouzi zde vládli až do roku 1957, kdy Tunisko získává nezávislost a prezidentem se stává Habíb Búrgíba, který jím pak byl až do roku 1987.
Tento pozoruhodný politik se neváhal ani postavit proti islámu. Zcela zrovnoprávnil ženy a muže, zakázal mnohoženství. Ve svém liberalismu šel dokonce až tak daleko, že v době ramadánu, kdy se správný muslim od východu do západu slunce postí, jedl před televizními kamerami. Lid Búrgíbu miloval. Přes jeho kontroverzní chování vůči náboženství se jeho reformy uchytily, neprošlo mu jen to jídlo.

Dnešní hlavní město Tuniska - Tunis - byl původně nevýznamnou osadou Tunes, jejíž kořeny sahají kamsi do dávnověku a která se rozrostla kolem zázračného uctívaného olivovníku. K důležitosti Tunis vyzvedli Arabové. Připomeňme, že v 8. století tu zřejmě nějaký svatý muž položil základní kámen Olivovníkové mešity, na kterou se turisté chodí dívat dodnes. V hlavním městě Tuniska žijí 2 miliony obyvatel. Pro turisty je nejatraktivnější Medína - stará část města, která je přístupná tzv. bránou moře (Bab el - Bahr). Do útrob Medíny se doporučuje nechodit osaměle - snadno můžete zabloudit. Ve městě najdete mnoho významných pamětihodností, například mauzoleum dynastie Husejnovců Tourbet el - Bey, etnografické muzeum Dar ben Abdallah, skvost arabsko-maurské architektury palác Dar Othman, Muzeum Bardo s exponáty z doby Féničanů a Římanů a proslulé mešity.

Podél pobřeží leží četná letoviska, jako je Tabarka úplně na severu, přes Hammamet, Sousse až po ostrov Djerba, zcela na jihu. O Djerbě se bájí, že sem kdysi zavítal sám Odysseus při své mnohaleté cestě z Tróje a jeho muži byli poloostrovem natolik opojeni, že nechtěli odsud. Djerba nabízí krásné dlouhé pláže, příjemné podnebí a čisté moře. Ale také davy turistů. Mnozí proto pro pobyt volí Zarzis, ležící přímo naproti Djerbě. Djerba je největším ostrovem severní Afriky a českými turisty nejvyhledávanější tuniskou destinací. I proto, že je tady nejstabilnější teplo a teplé moře, a to až do pozdního podzimu.

Drobné po kapsách a kouzelná slovíčka

V Tunisku se i dobře nakupuje. Oficiální měnou je tuniský dinár (TND). Dovoz a vývoz tuniských dinárů je zakázán! Své peníze (nejlépe eura nebo dolary) si na tuniskou měnu můžete směnit až v Tunisku. Pokud si vyměníte více dinárů než kolik jste schopni utratit, lze je směnit při odletu ze země proti předložení dokladu o výměně peněz v bance nebo ve směnárně. V Tunisku počítejte s tím, že se vám vyplatí mít plnou hrst drobných. Budete je potřebovat ať už na bakšiš, který tu po vás bude chtít každý, nebo pro žebrající děti, které nepohrdnou ani pastelkami, ale raději by penízky. Bakšiš po vás budou chtít třeba při fotografování. Ovšem zakázáno je fotografovat policejní a vojenské objekty, vládní i další budovy. Informujte se raději na místě, než začnete fotografovat, mohli byste se dostat do velmi nepříjemných situací.

V Tunisku se domluvíte anglicky jednoduše pouze na frekventovaných turistických místech. Francouzština je zde po arabštině druhým nejpoužívanějším jazykem a většina lidí jí perfektně rozumí! Ale Tunisané jsou ochotní a domluví se i posunky a jazykovou směsí pochycenou od turistů. Pokud při nákupech řeknete alespoň jedno dvě slovíčka arabsky, každého Tunisana nadchnete. Ta kouzelná jsou asláma a šukran - dobrý den a děkuji. Tunisko je zemí smlouvání, souků a obchodníků, kteří chtějí prodat cokoliv a komukoliv. Na trhu voní koření a bylinky a je zde zmatek i příjemná atmosféra. Platí zde základní pravidlo: smlouvat a smlouvat. Kdo se stydí, ať nenakupuje. Kdo bere hned za vyvolávací cenu, je za blázna. Opravdu nikdy se neptejte na cenu zboží, o které nemáte zájem. A už v žádném případě nezačínejte smlouvat o věc, kterou dopředu víte, že nechcete! Takové jednání je v arabských zemích nepřípustné. Na tržištích se prodává spousta dřevěných výrobků. Asi nejhezčí bývají dřevěné šachy. Taky si odsud můžete odvést koberec. Lepší je zakoupit jej ve specielní prodejně, kde je přímo tkají a ne na tržištích.

Kořeněná země


Tuniská kuchyně je velmi kořeněná, ale ne ostrá. Vyniká rozmanitostí a pestrostí. Její základ tvoří čerstvé suroviny, ryby, skopové maso, ovoce a zelenina. Pokrmy z ryb jsou nedílnou součástí jídelních lístků, stejně tak i další plody moře, jako krevety a chobotnice. Velmi oblíbeným kořením je římský kmín, často užívaným také česnek, bobkový list, šafrán, máta nebo řapíkatý celer. Tunisko se může pochlubit řadou opravdových kulinářských specialit. Tradiční lahůdkou arabské kuchyně je kuskus. Tato v páře připravovaná semolina (krupice z tvrdé pšenice) se podává smíchaná s dušenou zeleninou a kousky masa. Dalším klasickým jídlem je brik - s vejcem, tuňákem, mletým masem či cibulí a bramborami plněný piroh z listového těsta. Kromě briku a kuskusu patří mezi tradiční speciality tuniské kuchyně salade tunisienne (salát z nadrobno nasekané sezónní zeleniny), tajine (za horka i za studena podávaná směs masa a vajec), marguez (velmi ostré párečky ze skopového masa), mechouia (salát z rajčat, paprik, vařených vajec, tuňáka a kaparů) a harissa (k pokrmům zvlášť podávaná ostrá pasta). Tunisané ji dávají do všeho možného. Je směsí chilli papriček, česneku, koriandru, papriky, soli, olivového oleje a římského kmínu. Má podobu červené pasty a je velmi pálivá! Doporučuje se ochutnávat raději pomalu.

Pravou tradiční tuniskou kuchyni poznáte v lidových jídelnách a restauracích rychlého občerstvení v tuniských městech daleko spíše, než v restauraci některého turistického střediska. Stánky rychlého občerstvení nabízí oblíbené pokrmy z nudlí, brik nebo frikasé (taštičky plněné zeleninou a dušeným tuňákem) a ,,horký chléb" - ostrou pastou plněné a do sebe svinuté placky. V Tunisku hrozí žaludeční a střevní potíže. Je tu jiný typ stravy a jiná mikroflóra, než na jakou jsme zvyklí. Doporučuje se určitě nejíst neomyté ovoce z obchodů a nepít vodu z vodovodů! Špatně můžou bohužel zapůsobit i velmi ostré pokrmy nebo syrové saláty.

Nejrozšířenějším místním nápojem je minerální voda - kvalitní, obvykle zcela bez příchuti a s velmi malým obsahem kysličníku uhličitého. Sycené nápoje jako Cola mají většinou nezvykle umělou chuť. Vynikající a velmi osvěžující je tzv. citronáda (nápoj z čerstvých citronů) nebo oranžáda (sladký sirup z mandlí).

Výběr vín je v Tunisku poměrně velký. V nabídce jsou skvělá vína červená i bílá, kořeněná i perlivá, která nezapřou francouzskou zkušenost místních vinařů. Z destilátů můžete ochutnat datlový likér nebo silnou fíkovou pálenku. Z piva je k nejčastěji k dostání Stella a Celtia.

Tuniská káva je velmi aromatická a silná. Je možné její chuť zjemnit mlékem. Ve všech dobrých restauracích si můžete dát kávu arabskou, která připomíná našeho "turka". Místní čaj je značně hořký. Svou chuť získává dlouhým vařením a bývá servírován s lístky máty nebo s piniovými oříšky.

Tunisko je země koření všeho druhu a na tržištích se prodává přímo z velkých pytlů. S velkou radostí vám trhovci budou nasypávat po troškách přímo do dlaní. Neodmítejte, ty nezapomenutelné směsi vůní si odvezete s sebou až domů.

Dovolenou si můžete zajistit již nyní prostřednictvím vyhledávače na začátku stránky.