Stan, který se postaví úplně sám. Nouzový přístřešek, který váží jen kilogram, nebo vila, k níž je možné připojit klimatizaci.

V rodinných palácích najdete různé typy verandiček i velkých společných prostor. V pláštích stanů jsou otvory, kterými se snadno protáhnou kabely k osvětlení, nebo třeba k externí klimatizaci. Samozřejmostí jsou moskytiéry, okýnka a i spousta vychytaných kapsiček. Ani samootevírací vchod pro domácího mazlíčka nechybí.

Fotogalerie
5 fotografií

Chcete mít stan postavený za pár minut? Zvolte kopuli. Její stavba je jednoduchá a přespí v ní i pět lidí.

Potřebujete v noci rychle složit hlavu? Elegantním a jednoduchým řešením je samorozkládací stan, který se prostě postaví sám. Placku celtoviny vyhodíte do vzduchu a na zem se snese hotový příbytek.


Čím se řídit?

Nekupujte ani levný ani moc drahý. Do laciného bude zatékat švy, ve drahém horolezeckém se můžete cítit pořádně nepohodlně.

Zvažte, zda chtete stan postavit na celé léto na zahradu nebo budete kempovat jen občas pár nocí.

Pokud nechcete ve stanu moknout nebo vlhnout zespodu, hlídejte si při nákupu údaj o vodním sloupci. Pro středoevropské podmínky jsou ideální hodnoty. Tropico (vrchní plášť stanu) 2500 mm, pro podlážku 6–7000 mm.

Barva rozhoduje. Pokud budete stan používat jen v létě, myslete na to, že čím světlejší, tím lepší. Bude v něm lépe vidět i méně teplo.

Kupujte stan s podlážkou, je praktická. Bez ní budete sedět přímo na trávě nebo písku.

Příjemné detaily: to jsou různé kapsičky, moskytiéry, předěly, oddělené a přitom dobře přístupné místo na zavazadla.

Pozor na chybná rozhodnutí!

"Naše zákaznice si vybrala stan, který se jí líbil barevně, ale byl určen do velehor," říká Jan Holan, pořadatel výstavy stanů v pražských Letňanech. "Samozřejmě, že na Mácháči se jí stan neustále rosil, protože špatně dýchal", popisuje Holan kuriózní historku.


Tip Blesku

Pokud si chcete být jisti kvalitním výběrem, navštivte na letňanském výstavišti Vvýstavu stanů, která trvá do konce července.

Další užitečné rady a tipy o stanech a kempování se dozvíte na:

www.vystavastanu.cz

www.maxsport.cz

www.campingaz.cz

www.coleman-cz.cz