Krátce po startu v Heilbronnu totiž přestalo Lucku poslouchat kolo a řetěz poskakoval po osmipřevodníku zadního kola, jak se mu zachtělo. Lucka si užila svoje a dokázala vzpouzející se kolo dotáhnout až do 80 kilometrů vzdáleného městečka Neckargemund.

Nejprve jsme ale zkusili štěstí v servisu v předchozí obci, kde nám řekli, že se to nedá opravit a že s tím dál nemůžeme pokračovat. S myšlenkami na zmar celé mise jsme zoufale prosili o radu projíždějící cyklisty. Ti v jednu chvíli utvořili kolem našich kol pořádný chumel. Nakonec poradili, dojeli jsme do již zmíněného městečka a...bylo zavřeno. Přesto jsem zaklepal na dveře a mezinárodně srozumitelným gestem požádal majitele servisu o pomoc.

Ochotně nám otevřel, kolo vyzkoušel a závadu na řetězu bleskově a za pár drobných opravil. S úlevou jsme tak mohli pokračovat. Aby toho nebylo málo, kousek před cílem etapy se náhle obloha zatáhla a na naše hlavy se snesl prudký liják. V okamžiku jsme byli úplně promočeni. Stejně jako večer předchozího dne, chyběly jen kroupy, hromy a blesky.

Naštěstí se nám tentokrát povedlo rychle ubytovat a začali jsme sušit věci. Mezitím jsme si vyšli do města podívat se, jak Heidelberg žije nočním životem. Hlasitá hudba nás přilákala do jednoho místního lokálu. Dali jsem si točený Bittburger a bylo nám alespoň na chvíli fajn. Zpěvačce kapely, která bavila početné publikum, jsem o přestávce vysvětlil, kdo jsme a kam jedeme a hned se nadchla pro věc. Představila nás publiku, které s ní skandovalo naše jména a přálo nám štěstí. Slabší povahy by možná i uronily slzu ...

Místní zlatavý mok nám dodal síly do další etapy přes Karlsruhe do cíle v městečku Iffetzheim. Počasí nám tentokrát přálo a obešlo se to výjimečně bez deště. Tradičně jsme párkrát zabloudili, ale ochotní lidé nám vždycky poradili a většinou ještě jeli kousek s námi. Když jsme byli téměř u cíle, u Muggensturmu, rozzlobený pes u jednoho stavení vystartoval na moje nohy, které jsem stačil zvednout na rám a než se pes vzpamatoval, prosvištěla kolem trhače i Lucka. Ale mohla z toho být pěkná polízanice!

Čtenáře Blesku zdraví Vašek


Osmá etapa v bodech:
Úsek: Heidelberg - Iffetzheim (123 km)
Po trase: Plankstadt, Ketsch, Speyer, Karlsruhe, Rastatt
Útrata: 60 eur (cca 1440 Kč) ubytování, kemp a potraviny
Start: 8.00 h
Cíl: 18.00 h
Maximální rychlost: 72 km/h


  1. Reportéři Blesku chtějí pokořit Panevropskou cyklostezku
  2. Horská kola se změnila v dálkové speciály
  3. Blesk už v neděli šlápne do pedálů
  4. Poslední přípravy na cestu do Francie
  5. 1. etapa: První etapu ohrozilo hektické balení
  6. 2. etapa: Lucie hlásí: Kolo opraveno a jede se dál
  7. 3. etapa: Bavorsko: Konečně pořádná cyklostezka!
  8. 4. etapa: Rovinatá idylka i kopcovité peklo
  9. 5. etapa: Málem nocovali pod širákem
  10. 6. etapa: Považují nás za Američany
  11. 7. etapa: Průtrž mračen jako z hororu

Chcete se reportérů cestujících na kolech do Paříže na něco zeptat? Zajímá vás, jak jsou na tom se silami? Pak neváhejte a napište jim na tip@blesk.cz, nebo volejte na horkou linku Blesku 724 249 000.