Hned po příletu na letiště vás zarazí pár věcí. Kupříkladu místní krkolomný jazyk, který je směsicí snad všech středomořských jazyků včetně arabštiny. Naštěstí byl ostrov dlouho pod nadvládou Velké Británie, a tak tu jako oficiální jazyk figuruje i angličtina, které tu rozumí všichni.

Matoucí je ale i velikost ostrova. Z celé Evropské unie je tu největší koncentrace obyvatel na metr čtvereční a řada měst a vesnic je tak namačkaná na sobě, že ani nevíte, kdy jedno opustíte a vjedete do druhého. Architektura tu místy připomíná nedalekou Sicílii, ale i Španělsko, Francii nebo Alžírsko či Libanon. A podobně kouzelná je i místní kuchyně, která si ze všech vlivů vzala to nejlepší.

Ostrov chrámů

Pro milovníky památek je Malta doslova splněný sen. Na malém ostrůvku jsou prakticky na každém kroku. Obdivovat tu můžete prehistorické megalitické chrámy starší než egyptské pyramidy, pevnosti, paláce a hrady, které za sebou zanechal Řád maltézských rytířů, nebo pozůstatky britské koloniální éry, kdy Velký přístav v opevněném hlavním městě Valletta sloužil jako hlavní přístav britského námořnictva ve Středomoří.

 I na tak malém ostrově najdete přes 360 funkčních křesťanských chrámů a malťané, zarytí katolíci, je také svědomitě navštěvují. Při takové koncentraci památek není divu, že si Maltu často volí i filmaři, kteří tu natáčeli kupříkladu seriál Hra o Trůny. Především v první sérii byla Malta honosným Královým přístavištěm i pouštní zemí Dothraků, narazíte tu na Palečkův bordel i Rudou baštu.

Působivé jsou i kulisy pro film Pepek námořník z roku 1980 s Robinem Williamsem. Celá nově vystavěná pohádková vesnička tu po filmařích zůstala v překrásném zálivu poblíž města Mellieha a je dnes plná atrakcí pro děti i dospělé.

Ve stopách tajemného řádu

Řád rytířů svatého Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě na ostrově vládl od roku 1530 do roku 1798 a svoje hlavní sídlo tu má dodnes. Jen máloco z bohaté historie ostrova se na podobě ostrova podepsalo více. Vojenský řád totiž začal budovat pevnosti a chrámy a bohatí příslušníci evropských šlechtických rodů si zde pro sebe stavěli paláce. Chloubou tehdejšího stavitelství je opevněné město Mdina, původní hlavní město, plné rytířských paláců. Jeho ulice a harmonický ráz vás vrátí rovnou do historie.

Daleko nejvíce památek na rytířský řád ale najdete v honosném hlavním městě Valletta. Za návštěvu tu rozhodně stojí velmistrovký palác, kde dnes sídlí prezident, ale najdete tu zpřístupněnou trasu i zbrojnici, která je největší svého druhu na světě.

Další neopomenutelnou památkou je katedrála Sv. Jana Křtitele. Její stěny jsou vyzdobeny ornamenty řezanými do kamene a přestože byl řád církevní, zlatem se tu rozhodně nešetřilo. Úchvatná je i podlaha, kterou pokrývají náhrobky rytířů zdobené kamennou mozaikou. Za největší vzácnost katedrály je považováno plátno od Caravaggia, který ve Vallettě pobýval, a stvořil zde svůj největší a jediný podepsaný obraz (3,6 x 5,2 m).

 Chlouba britského námořnictva

Malta byla vždy díky své poloze, strmým útesům po obvodě a rytířským stavbám dokonalou pevností. I díky tomu ostrov s 500 rytíři nedobylo ani mocné 40 tisícové osmanské loďstvo. A proto se zdejší nedobytný Velký přístav stal i sídlem britského námořnictva.

Zcela logicky byl během druhé světové války trnem v oku nacistických sil. A kvůli tomu byl Velký přístav a přilehlé trojměstí L-Isla, Il-Birgu a Il-Kalkara nejbombardovanějším místem na zeměkouli. Přesto Valletta do nepřátelských rukou nepadla.

Perfektní potápění

Bohatá vojenská historie láká nejen milovníky historie, ale i potápěče. A pro ně je Malta největším rájem v celé Evropě. V průzračné vodě v okolí ostrova se totiž nachází přes 70 potápěčských míst. A ne jen ledajakých. Kromě ztroskotaných letadel a lodí z první a druhé světové války tu najdete i vrak fénické lodi Xlendi z období 700 let před naším letopočtem, nebo vraky arabských obchodních lodí, které s chutí potápěli maltézští rytíři.

Od toku 1970 se na Maltě potápí lodě i uměle, aby bylo více míst pro potápěče, takže svůj vrak si tu snadno mohou objevit i začátečníci. Skalnaté pobřeží zas oplývá množstvím útesů a podvodních jeskyní.

Asi nejznámějším místem je Blue Hole na ostrově Gozo, vertikální podvodní komín s jeskyní poblíž dnes již spadlého skalního útvaru Maltské okno. I jeho sutiny patří k vyhledávaným místům pro potápění a co se pěších turistů týče, ti mají na Maltě, respektive Gozu, okno nové. Neméně impozantní, než to původní.

Ostrůvek Gozo

Jestli je Malta malá, je 4 kilometry vzdálené Gozo, neboli Ghawdex, její sesterský ostrov, doslova maličkatý. Z Pevnosti ve městě Victoria nebo též Ir-Rabat, jej přehlédnete kolem dokola. Oproti hustě osídlené Maltě ale na Gozu poznáte ráz venkova. Vesnice tu od sebe oddělují vinice, olivové háje a políčka a najdete tu i mnohem víc pláží a volné přírody.

Celkově je tu mnohem klidněji než v na rušné Maltě a řada malťanů sem jezdí ve volných chvílích načerpat energii. Malťané dokonce tvrdí, že obyvatelé Goza mluví odlišným jazykem, kterému příliš nerozumí, ale to turista rozhodně nepozná.

Vztah obou ostrovů ilustruje i fakt, že z trajekt z Malty na Gozo jezdí zdarma, ale zpátky už musíte platit. Perlou pro vyznavače přírodního koupání je ostrůvek Comino mezi Maltou a Gozem. Žijí tu tři stálí obyvatelé a kromě dvou hotelů tu najdete jen pláže, malé fjordy a tyrkysově modrou vodu v Modré laguně, jednom z nejkrásnějších míst celého ostrovního státu.

Auto jen pro odvážné

Na Maltu se z Prahy létá s Air Malta a ČSA každou středu a sobotu a letí se sem něco přes dvě hodinky. Tím ale snadné cestování končí. Půjčit si tu auto hned na letišti bychom běžným řidičům nedoporučili.

To, že se jezdí vlevo, je jen třešnička na dortu. Chaos navazujících měst s krkolomnými názvy i uzoučké křivolaké uličky projektované ve středověku totiž dokáží pěkně zamotat hlavu. A na 400 tisíc zdejších obyvatel tu připadá 300 tisíc aut! Není tak divu, že i mimo sezónu tu vznikají dopravní špičky a přejet 24 kilometrový ostrov za dvě hodiny je ještě docela normální čas. Zato klimatizovanou veřejnou dopravou se tu snadno dostanete kamkoliv.

VIDEO: Podívejte se do Lisabonu, metropole Portugalska. 

Video
Video se připravuje ...

Tajemný jako desítky zákoutí a odkazy na historii města... Takový je Lisabon, metropole Portugalska. • VIDEO Ivan D. Hladík, Tourismo de Portugal, YouTube