Plánování

Nikdy nebyly lepší podmínky pro naplánování vlastní dovolené jako dnes. Anebo naopak – můžete vyrazit zcela bez plánování a až na místě snadno díky mobilnímu telefonu najdete ubytování, půjčíte si auto, porozumíte cizí řeči. Začněme zlehka, u cestování vlastním autem.

Díky službám, jako jsou Mapy.google.cz, si snadno naplánujete trasu, zjistíte možné trasy včetně časové a kilometrové náročnosti. Sledujte weby, které upozorňují na levné letenky, jako jsou Cestujlevne.com, Honzovyletenky.cz či Akcniletenky.com.

Předpoklady pro cestování za pár stokorun po Evropě a do desíti tisíc po celém světě jsou tři: nesmíte lpět na konkrétním místě odletu a příletu, na přímém letu a na přesném termínu, kdy odcestujete. Pak stačí sledovat tyto weby, rychle se rozhodnout a nakoupit. Navíc jsou zde aktivní diskuzní fóra cestovatelů, kteří rádi zodpoví jakýkoli dotaz.

Hledání ubytování

Jednoduché je i zajištění ubytování. Asi nejznámější rezervační systémy Booking.com či Hotels.com nabízejí širokou škálu ubytování, od soukromí přes penziony až po luxusní hotely.

Služba AirBNB.com získala slávu díky levnému, a hlavně autentickému ubytování v soukromí. Její lesk však bývá obroušen různými zákazy a omezeními od místních samospráv a ceny ubytování vystřelily spolu s její popularitou do nesmyslných výšin. Alternativ typu Booking.com samozřejmě existuje několik, až vznikly »srovnávače« agregátorů, z nichž se nejhlasitěji prezentuje Trivago.com.

Místní průvodci

Co zažít na místě své dovolené? Opět si vystačíte s prohlížečem a hledáním konkrétních destinací. Jakousi cestovatelskou biblí je Tripadvisor.cz, kde uživatelé hodnotí různé památky a zajímavosti. Hledejte na něm sekci Aktivity, v ní Nejoblíbenější aktivity.

Na Expedia.com zase najdete přehled historických budov, muzeí, ale i festivalů a dalších kulturních akcí. Jestli nevládnete angličtinou, pomůže překladač na Translate.google.com.

Zajímavou novou alternativou jsou diskuzní skupiny na facebooku. Zejména velké a atraktivní světové metropole obývá řada Čechů a Slováků. Můžete se zeptat na nejlepší zajímavosti v okolí, na doporučení autentické a neturistické restaurace.

Instalujte aplikace

Na cestách bude vaším hlavním pomocníkem nejspíš chytrý mobilní telefon. Zastane nespočet funkcí a vyřeší nejeden problém, který by vám mohl zbytečně zkazit dovolenou. Připravte se ale už doma: vyberte si vhodné aplikace a naučte se s nimi pracovat.

Doprava na místě

Internet vám pomůže rovněž s dalšími dotazy: jak se dostat z letiště do centra či z města na zajímavé místo. Najdete spoustu tipů také v českém jazyce. Přípravu doporučujeme hlavně v oblasti dopravních předpisů, chystáte-li se půjčit si na místě auto.

Půjčení vozu nezavrhujte, není tak drahé, jak by se mohlo zdát. Zejména když budou na palubě čtyři cestující, kteří se o náklady podělí, dostanete se často na ceny veřejné dopravy. A s ní rozhodně nestihnete tolik, co s autem.

Půjčení auta vám nabídne rovnou každý prodejce letenek, vyzkoušet ale můžete i srovnávače, jako je Kayak.com nebo Rentalcars.com. Nebo si na internetu najděte a oslovte lokální půjčovnu, která bude často levnější. S dopravou na místě vám opět pomohou Google mapy. Vedle linek hromadné dopravy přidají často i odkaz na webové stránky, kde lze třeba zakoupit lístky předem.

Další skvělé rady

Cashback služby: Ubytování, letenky nebo půjčení auta... můžete ušetřit pár korun, když půjdete na web Plnapenezenka.cz, Tipli.cz nebo Refundo.cz.

Vstupenky: Nebudete zklamaní, že je daná zajímavost vyprodána, vyhnete se extrémním frontám a tu a tam ušetříte pár korun. Vstupenky často nemusíte ani tisknout, takřka všude jsou připraveni na to, že jim ukážete čárový či QR kód.

Srovnávače cen: Zejména Booking.com je mistrem v psychologickém nátlaku na nákup ubytování. Hlášení „zbývá poslední volný pokoj za tuto cenu“, „tento pokoj si právě někdo rezervoval“ nebo „ubytování v této oblasti je z 80 % vyprodáno“ vás mají přinutit k jedinému: rychle rezervovat.

Výběry z bankomatů: Situace se směnárnami není tristní jen u nás. Chcete-li se vyhnout špatným kurzům a poplatkům, vybírejte peníze z bankomatu. Spousta bank dnes nabízí výběry zdarma i v zahraničí.

Data v roamingu: V rámci Evropy si za data nepřiplácíte, opustíte-li však její hranice, budete překvapeni drahotou. Obvykle se pak vyplatí koupit SIM kartu místního operátora.