Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dovolená jako z pekla: Co lidi táhne do lesa sebevrahů či radioaktivních zón?

/
  • Dovolená jako z pekla: Co lidi táhne do lesa sebevrahů či radioaktivních zón?
    19. září 2018 ● 18:13

    Když se řekne ideální dovolená, většinou se vidíme s koktejlem na bílé pláži zalité slunce. Ale ne každý touží po tomto provoněném klišé. Úspěšný seriál pojmenovaný Dark Tourism (Temné cestování) od Netflixu rozebírá, co vede lidi k tomu, aby se vydali trávit své volno do lokalit, jako je les s velkým výskytem sebevrahů nebo oblast zamořená radioaktivním zářením či opuštěný tábor zajatců. Proč cestovatelé vlastně míří na tato absurdní a šokující místa? Přinášíme vám několik hrůzostrašných lokalit, které se v seriálu objevily, společné s informacemi, jak se na ně dostat, pokud o to tedy budete mít zájem...

  • 1.

    Aokigahara, japonský les sebevrahů

    Mystický les na severozápadním úpatí hory Fudži byl do šedesátých let jen prachobyčejným kouskem zeleně. Jenže v roce 1961 vyšel román od Seiča Matsumota, v němž lidé do tohoto lesa chodili zemřít. A rámec pro sebevrahy byl nastolen. Od té doby se zde pokusilo zabít nepočítaně lidí. Ale turisté se tomuto karmicky zatíženému místu nejenže nevyhýbají, ale dokonce zde točí vlogy. Jako třeba nechvalné video youtubera Logana Paula, který zde natočil reálného oběšence a dělal na mrtvého nebožáka nevybíravé vtipy. To vše jen proto, aby měl co nejvíc zhlédnutí. Naštěstí jej celá youtuberská komunita vypískala a milý Logan za své hloupé fórky draze zaplatil.

    Chcete se po tomto smutném místě duchů projít? Máte možnost, místní vás provedou. Stačí vám k tomu pevné nervy a necelých 1700 Kč.

    Les sebevrahů
    Autor: www.profimedia.cz

  • 2.

    Tomioka, mrtvé město ve Fukušimě

    Tomioka. Před tragédií poklidné japonské město plné kvetoucích třešní a krásných pláží. Dnes je to jen místo duchů, na němž uslyšíte ozvěnu vlastních kroků. Co se stalo? V roce 2011 obrovská tsunami, která vznikla zemětřesením, zasáhla jadernou elektrárnu ve Fukušimě, a pak se rozpoutalo peklo. Při této jaderné havárii všude do okolí unikla radiace, a tsunami navíc se zemí srovnala desítky budov. Radiace zasáhla města v okolí až 30 km. Obyvatelé se evakuovali, ale zůstaly tu na ně osobní upomínky. Ani to však nezabrání sběratelům podivných destinací, aby se prohrabovali jejich soukromím a namísto slunečních paprsků nasávali ty radioaktivní...

    Prohlídku vám zajistí místní ve spolupráci se samosprávou ve Fukušimě, která se snaží do oblasti znovu vdechnout život a nalákat nové obyvatele.

    Tomioka po havárii ve Fukušimě.
    Autor: www.youtube.com

  • 3.

    Santa Muerte, aneb vzhůru do Mexika na festival mrtvých

    V Mexiku poslední roky vzrůstá obliba kultu Santa Muerte (neboli svaté Smrti), kde se mísí katolické a aztécké tradice. Hlavní postavou je Smrtka v dámských šatech. Zdálky vidíte bílou holku, když přijdete blíž, leknete se prázdných očních důlku a chrastících kostí. Kostřička je symbolem celého kultu a hlavní roli hraje především v listopadu, zatímco u nás se slaví u nás Dušičky, Mexičané mají svůj Den mrtvých. Vatikán ostře odsoudil takovéto mísení pohanského s křesťanským, ale to nemohlo zastavit turisty, kteří se chtěli oslav účastnit. Pokud je vám tato symbolika sympatická, vzhůru do Mexika!

    Santa Muerte
    Autor: www.profimedia.cz

  • 4.

    Hra na uprchlíky, aneb ilegální přechod hranic

    Máte náladu na trochu adrenalinu? Tak tady si ho užijete až až. Jedno městečko v Mexiku totiž nabízí lidem možnost vyzkoušet si, jaké to je ilegálně překročit hranice USA. Říkají tomu Night Walk (noční procházka), měří 12 kilometrů a senzacechtiví turisté na ní zakouší pekelná muka. Honí je dokonce falešní úředníci se „zbraněmi". Když s tím v roce 2004 začali, museli čelit silné kritice za to, že ponižují a trivializují drsné podmínky uprchlíků. To vše se odehrává v parku EcoAlberto. I přes negativní ohlasy s touto „hrou" organizátoři nadále pokračují. Chtějí „zvýšit povědomí o této problematice mezi mladými". Není to levná sranda. Lístek vás vyjde zhruba na 7600 Kč.

    Můžete si zahrát na mexického uprchlíka.
    Autor: www.profimedia.cz

  • 5.

    Ostrov Hašima

    Milujete Bonda? Tak to jste tenhle ostrov určitě viděli ve Skyfall! Leží asi 15 km od Nagasaki a tento betonový přízrak byl původně na začátku 20. století používán hlavně na těžbu uhlí. Pak se z něj stal činský a korejský zajatecký tábor. V roce 1959 na této bitevní lodi (jak ostrov kvůli jeho tvaru Japonci někdy nazývají) o rozloze kolem 6 hektarů žilo přes 5000 lidí. Tak se Hašima stala nejzalidněnějším místem na světě. V roce 1974 všichni ostrov opustili, protože uhlí se dotěžilo, a tak nebyl důvod v betonovém mauzoleu nadále zůstávat. V roce 2009 byl znovu otevřen pro turisty a co třicet minut si tak můžete užít komentovanou prohlídku, kterou provozuje Gunkanjima Concierge.

    Ostrov Hašima
    Autor: www.profimedia.cz

  • 6.

    Zábavní park Huis Ten Bosch

    Blízko Hašimy leží další místo, které se objevilo v dokumentu Dark Tourism. Je to jeden z nejdivnějších parků na světě jménem Huis Ten Bosch. Najdete tu procházející se roboty, falešné dinosaury a spoustu virtuální reality, z níž se rádi vrátíte do té normální. Budovy v parku jsou inspirovány Holandskem a ostře kontrastují s ultramoderním hotelem Henn, který jako první na světě zaměstnává roboty. Pouhých 1200 Kč stačí k tomu, abyste si užili futuristický Amsterodam po japonsku.

    Zábavní park Huis Ten Bosch.
    Autor: www.youtube.com

  • 7.

    Bývalé vězení Littledean

    Toto muzeum se pyšní sloganem, že se jedná o největší sbírku zločinných výstav v Evropě, a to, co v něm uvidíte, je skutečně příšerné. Bývalá věznice v malebném Gloucestershire má ve svém portfoliu takové pikantnosti, jako je výstava věnovaná sériovým vrahům Fredovi a Rose Westovým, nebo dokonce stínítko na lampu z doby nacismu, které bylo vyrobeno z lidské kůže! Stránky muzea varují, že to není pro slabé povahy. I když zde koupíte i dětský lístek, rozhodně se jim návštěva nedá doporučit. Ale pokud je vám více než sto let, máte návštěvu v tomto domě hrůzy zdarma.

    Bývalé vězení Littledean.
    Autor: www.profimedia.cz

    Fotogalerie
    41 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy