Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Předměstí vs. slumy: Unikátní snímky z měst, kde chudoba a bohatství žijí ruku v ruce

/
  • Předměstí vs. slumy: Unikátní snímky z měst, kde chudoba a bohatství žijí ruku v ruce.
    15. září 2018 ● 13:14

    Fotograf Johnny Miller používá k zachycení svých jedinečných fotografií drony. Zaznamenal s jejich pomocí šokující vzdušnou hranici mezi chudobou a bohatstvím ve velkoměstech. Jeho projekt Unequal Scenes byl původně zaměřen na Afriku, ale rozrostl se na celý svět. Na těchto znepokojivých snímcích jsou zvěčněny Keňa, Afrika, Indie, a dokonce i jeho rodná Amerika. Miller říká, že to, čeho si na zemi mnohdy nevšimneme, je ze vzdušného nadhledu naprosto zřejmá a do očí bijící realita.

  • 1.

    Nairobi, Keňa

    Loresho / Kawangare, Nairobi
    Autor: © Johnny Miller / mediadrumimages.com

    Na fotce je zobrazena hranice mezi slumem Kawangare a bohatou čtvrtí Loresho. Kawangare je jeden z nejrychleji rostoucích slumů v Keni, žije zde asi 650 000 obyvatel a většina z nich dokáže vyžít s méně než jedním dolarem na den. Neustále přerušují dodávku vody a kanalizace je zde skutečně jen základní. Spousta lidí, co zde žije, je také nakažena virem HIV.

  • 2.

    Bombaj, Indie

    Bombaj
    Autor: © Johnny Miller / mediadrumimages.com

    Dharavi patří k jedné z nejvíc osídlených oblastí na zeměkouli. Byla založena v roce 1883 pod britskou koloniální vládou. V této čtvrti bydleli dělníci z továren, kteří byli na periferii vytlačeni z centra města. Modrá barva na střechách pochází z plastových plachet, které chrání obydlí před monzunovými dešti.

  • 3.

    Santa Fe, Mexiko

    Santa Fe, Mexico City
    Autor: © Johnny Miller / mediadrumimages.com

    Mexiko patří k jedné z nejrozporuplnějších zemí na světě. Nádherné pláže zalité sluncem v kontrastu k chudým slumům plným chudých a živořících lidí. Na obrázku je Santa Fe, bývalá skládka a slum, který se zčásti změnil na obchodní a nákupní čtvrť. Santa Fe se stalo symbolem bohatství, ač je zde stále připomínka chudoby v pozůstatcích slumu.

  • 4.

    Dar es Salaam, Tanzánie

    Oyster Bay / Masasani, Dar es Salaam
    Autor: © Johnny Miller / mediadrumimages.com

    V roce 2012 ze statistik vyplynulo, že kolem 70 % obyvatel města Dar es Saalam žije ve slumech, jako je tento, který leží na severním předměstí čtvrti Mikocheni. Nalevo vidíte zámožnou oblast, která patřila německým a britským kolonizátorům, a napravo je slum Msasani.

  • 5.

    Vusimuzi, Johannesburg

    Vusimuzi / Mooifontein Cemetery, Johannesburg
    Autor: © Johnny Miller / mediadrumimages.com

    Na snímku napravo vidíte slum Vusimuzi v Johannesburgu, v Jižní Afriice. Žije v něm zhruba 30 000 lidí v zhruba 8500 chatách. Tyto bytovky jsou zasazeny do prostoru mezi hřbitov, páchnoucí řeku a dvě bohatší předměstí. Nad slumem vedou dráty elektrického vedení, které zajišťuje elektřinu pro celé město, vyjma slumů.

    Fotogalerie
    21 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy