Při prohlížení fotografií, které zachytily život „nejosamělejšího člověka na světě“, jakobyste se vrátili do doby kamenné, dávno předtím než španělští conquistadoři přivezli do Ameriky ocel a střelný prach.

Jediný přeživší z vyvražděného kmene, který si vysloužil přízvisko „muž z díry“, stále žije staletími osvědčeným způsobem. Jeho příbytkem je prostá chatrč z lián a rákosů. Vše potřebné si opatřuje pomocí jednoduchých nástrojů ze dřeva a kamene, pralesní zvěř loví lukem a šípy, stromy kácí stejnou sekerou jako jeho předci před dvaceti tisíci lety.

Beztrestné plundrování

Podle brazilské agentury FUNAI, která se zabývá amazonskými indiány, je muž posledním přeživším malého kmene, který byl vyvražděn už před víc než dvaceti lety nelítostnými farmáři, kteří neustále rozšiřují zemědělskou plochu na úkor pralesa. Nutno říct, že pralesní půda je velmi neúrodná, a tak farmáři neustále mýtí další a další oblasti lesa a vyhánějí domorodé obyvatele do čím dál nehostinnějších oblastí.

Plundrování lesa a vraždění domorodců, kteří nechtějí opustit po tisíciletí obývanou domovinu, je v Brazílii a okolních zemích na denním pořádku. Lidé, kteří vyvraždili mužův kmen, nikdy nebyli potrestání a o nějakém postihu v budoucnu nemůže být řeč.

Na pokraji vymření

Snímky z mužova příbytku a záběry, které ho zachytily, jsou naprosto unikátní. Lidé z izolovaných kmenů při jakémkoli kontaktu z civilizaci buď uprchnou dále do lesa, nebo na vetřelce spustí kanonádu šípů. A nelze se jim divit, s většinou cizích lidí mají jen špatné zkušenosti.

Podle FUNAI žije v Brazílii asi 113 kmenů nedotčených civilizací. Pod tlakem zemědělců žijících v jejich okolí je většina z nich na pokraji vymření.

VIDEO: Příslušníci kmene Tsimane žijí jako lidé před tisíci let

Fotogalerie
15 fotografií