Tradice těchto ostudných lidských zoo však vznikla mnohem dříve. Začal s ní hamburský obchodník se zvířaty a ředitel zoo Carl Hagenbeck. Odchytil si při svých cestách krom zvířat i několik divokých Nubijců, které pak ukazoval všem platícím zákazníkům, a že jich bylo! Lidé byli zvědaví, toužili se alespoň dotknout divochů, o jejichž primitivním životě si smýšleli šílené báje. 

Carl a jeho podnikavý duch se stal inspirací pro další země. Anglie, Francie i Belgie si udělaly své vlastní zoo složené výhradně z lidských bytostí! V Paříži jich vystavovali dokonce 400 a výstavu navštívilo přes 28 milionů diváků. A odtud je právě série snímků, které najdete v galerii. Pozůstatky budov, náznaky tajemna, atmosféra, kterou jen tak z hlavy nedostanete. Stopy lidí, co se chodili dívat na černochy v kleci...

Tyto výstavy vydržely až do druhé světové války a po ní se od nich začalo ustupovat. Jako poslední byl v Bruselu v roce 1958 k vidění konžský kmen. A touto akcí v Belgii tyto hanebné akce v Evropě díkybohu skončily.

Fotogalerie
26 fotografií