Podle statistik je doba dovolených z celého roku nejhojnější na úrazy. A spoléhat na to, že zrovna vám se nic nestane, se rozhodně nevyplácí. „Před sjednáním příslušné pojistné smlouvy byste měli mít na paměti, že je zapotřebí ověřit územní rozsah pojištění, v jakých zemích jsem pojištěním chráněn, zda pojištění zahrnuje jednotlivé sportovní aktivity (adrenalinové sporty) a jaké druhy pojištění jsou zahrnuty (pojištění léčebných výloh, pojištění asistenčních služeb, pojištění zachraňovacích nákladů, pojištění odpovědnosti za škodu, repatriace nemocných osob a ostatků),“ radí Mgr. Monika Tomanová, právnička D.A.S. právní ochrana.

Přečtěte si podmínky

Součástí každé pojistné smlouvy jsou pojistné podmínky, které obsahují tzv. výluky z pojištění. Z nich zjistíte, na co se vám konkrétní pojištění nevztahuje a kdy pojišťovna odmítne platit. Pozor, mohou to být všeobecné, ale i zvláštní pojistné podmínky, a proto prověřte obě znění. Vždy je přímo v pojistné smlouvě uvedeno, jakými pojistnými podmínkami se pojistný vztah řídí.

Pozor na limity

Obecně platí, že čím vyšší je limit, tím je pojistka dražší. Šetřit se vám však v tomto případě nevyplatí. Na druhou stranu, ve většině případů si vystačíte s krytím do 3 000 000 Kč.

Asistenci oceníte

Výhodou cestovního pojištění je kromě proplacení všech výloh to, že máte k dispozici asistenční službu pojišťovny 24 hodin denně. Nemáte-li dostatek peněz, můžete požádat o garanci zaplacení platby. Pomohou vám vyhledat nejbližší zdravotní zařízení, zajistí konzultaci s českým lékařem či tlumočnické služby. Ověřte si ale dopředu, že to vámi vybraná varianta pojistky obsahuje.

Když vás někdo zraní

Jestli vás zranil někdo jiný, kontaktujte i místní policii. Pro uplatňování náhrady škody je zapotřebí mít k dispozici jednoznačné důkazy, tj. policejní zápis, fotodokumentaci, svědecké výpovědi a v neposlední řadě i kontakty na zúčastněné osoby včetně čísla pojistné smlouvy odpovědnostního pojištění.

Když někoho zraníte

Může se stát, že omylem někomu způsobíte škodu nebo mu ublížíte. A on po vás bude požadovat náhradu škody. Abyste i v tomto směru byli chráněni, je třeba si v pojistné smlouvě rozšířit pojistnou ochranu o odpovědnostní pojištění.

Kdy stačí kartička pojištovny

Někde stačí pro základní ošetření kartička povinného zdravotního pojištění, kterou se prokazujete i u českých doktorů. Pomůže vám nejen v zemích EU, ale třeba i ve Švýcarsku nebo Turecku (se speciálním formulářem).

Jenže při předložení této kartičky máte nárok pouze na nezbytnou a neodkladnou péči, a to za podmínek, za kterých ji čerpají místní obyvatelé. Tedy mnohdy se spoluúčastí. „Může se vám stát, že náklady vynaložené na vaše ošetření vám nebudou v plné míře následně proplaceny,“ připomíná Tomanová.

Rozhodně si po ošetření uschovejte doklad o zaplacení a lékařskou zprávu, kde budou jednotlivé lékařské zákroky a jejich ceny rozepsány. Podrobné podmínky uplatnění průkazu v jednotlivých zemích se dozvíte v bezplatné aplikaci do mobilních telefonů pojmenované Evropský průkaz zdravotního pojištění.

Kam se obrátit

Když dojde ke zranění, jako první sáhněte po telefonu.

✔ Nejdříve volejte asistenční službu své pojišťovny. Je to důležité nejen kvůli radám, ale i kvůli proplacení nákladů ošetření. Tato povinnost totiž přímo vyplývá z většiny pojistných podmínek.

✔ V akutních případech volejte místní záchrannou službu. Ve všech zemích EU byste si měli vystačit s využitím mezinárodního čísla 112.

VIDEO: Jaké novinky nás čekají  v oblasti pojištění a investic?