Jahu Řezníčková od roku 2014 navštívila 47 zemí, její kamarád Slávek od roku 2011 71 zemí. Oba pochází z různých částí Česka, ale spojuje je jejich záliba v objevování světa s minimálními náklady na dopravu, ubytování i jídlo. To zahrnuje například i stopování, přičemž oba se mohou pochlubit i tím, že se jim podařilo »stopnout si« i letadlo. I když svět momentálně svírá hrozba terorismu, Češi si to nepřipouští. "Myslím si, že svět je teď bezpečný a můžete jet, kam chcete," prozradil keňskému listu Daily Nation Slávek 

Slávek strávil v Africe půl roku a během té doby navštívil 14 zemí a najel kolem 12 tisíc kilometrů. Na měsíc se k němu připojila i Jahu Řezníčková a cestovali spolu. Jídlo a ubytování řešili tak, že poprosili místní. "Prostě jen řeknete, že budete spát venku a oni odpoví: 'Venku je nebezpečně, pojďte přespat do mého domu'," popsala Jahu. Aby se nějak za jejich pohostinnost odvděčili, vykonávali různé dobrovolnické činnosti, např. ve školách či na farmách. "Platíme různými způsoby. Můžete jim umýt nádobí, nebo povyprávět historku, na kterou nikdy nezapomenou," vysvětlila Češka.

Cestovatelé se snažili vyhnout i vysokým poplatkům za vstupy do národních parků a například k jezeru Naivasha v Keni se jim podařilo dostat úplně zadarmo. "Dostali jsme se tam, ale asi po třech nebo čtyřech kilometrech nám správci řekli, že tam nemáme co dělat a poslali nás zpátky. Viděli jsme buvoly a hrochy a další a bylo to opravdu krásné. Také jsem viděla poprvé v životě žirafy ve volné přírodě," dodala Jahu.

Slávek i Jahu se shodují, že cesta po Africe změnila jejich pohled na svět. "Říkáme, že Afrika není nebezpečná. Každý tu nemá zbraň a nejsou tu lvi na každém rohu. A taky vás tu nechce každý znásilnit, jak si myslí lidé v Evropě," uvedl Slávek, který už je i s Janou zpátky v Česku a nyní o svých cestách oba přednáší. Vzhledem k jejich dobrodružné povaze tu ale zřejmě nepobudou dlouho...

 

Výlety 2018: Tipy na celý rok
Autor: Blesk

Objednejte si cestovatelský speciál Blesku domů. Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:
HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ
Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900
Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.