Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ochutnejte Vánoce u sousedů! Jaké jsou vánoční trhy v Norimberku, Drážďanech, Vratislavi, Bratislavě a Vídni?

/
  • Zažijte kouzlo Vánoc na nejkrásnějších trzích v Evropě!
    9. prosince 2017 ● 07:21

    Vánoční trhy ve střední Evropě? Jejich krásu obdivuje celý svět, hlavně ty pražské. Kam ale můžete vyrazit, když chcete ochutnat sváteční atmosféru u sousedů za hranicemi? Desítky tisíc lidí z Čech i Moravy míří do Německa, na Slovensko, do Polska a Rakouska. A na průzkum se tam za vás vydal i Blesk.

     

  • 1.

    Slovenská Bratislava

    Okamžitě vás ovane vůně punčů a svařáků. A těch je letos 18 druhů. Vychutnávat dobroty i atmosféru bratislavských trhů můžete letos na pěti místech do 22. prosince. Nejvíce stánků, 160, je na Hlavním a Hviezdoslavově náměstí. Zvýšená opatření jsou, ale téměř si jich nevšimnete. Sem tam projdou mezi stánky strážníci městské policie. Vůbec poprvé se objevily vysoké zátarasy u Hviezdoslavova náměstí.

     

    Nevynechejte Kostelní uličku vánočních přání, plnou jmelí, kde nemusíte šetřit polibky. Nenechte si ujít chleba se škvarkovou domácí pomazánkou. Krajíc má čtvrt kila! Ochutnejte také specialitu – párance. Těsto se dělá z hrubé, polohrubé, hladké mouky a trochy vody. Pak se trhá – párá do horké vody. Vznikají úzké pásky. Ty se sypou cukrem, ořechy, mákem a ozdobí povidly. Mohou být i s brynzou a slaninkou. Dobře zahřeje frndžalica – teplá slivovice s medem a karamelem.

     

    Nejblíže Hlavnímu náměstí jsou velké garáže Centrum v ulici Uršulínské. Za každou započatou hodinu zaplatíte 94 Kč, za 24 hodin pak 650 Kč. K dispozici je dále parking v hotelu Carlton. O vánočních trzích je sleva. V pracovní dny hodina za 76 Kč, o víkendech a svátcích 64 Kč. Denní maximum 765 Kč. V obchodním centru Eurovea jsou tři hodiny zdarma.

     

    Kolik vás vyjdou vánoční trhy v Bratislavě?
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

    Vánoční trhy v Bratislavě.
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

  • 2.

    Německý Norimberk

    Jedny z nejvyhlášenějších vánočních trhů v Německu jsou v bavorském Norimberku. Konají se na historickém náměstí Hauptmarkt. Ze zdejších stánků se line vůně tradičních klobásek, perníčků a biskupských chlebíčků. Trhy končí na Štědrý den.

     

    Všude jsou vidět policisté. U vstupů na náměstí jsou zátarasy, u kterých hlídkují strážci zákona. Ti také ve třech procházejí uličkami mezi stánky a sledují, jestli zde není odložená taška či jiný podezřelý předmět. Koše se vysypávají každou půlhodinu.

     

    Splnit přání umí kroužek na mříži obklopující kašnu Schöner Brunnen z konce 14. století. Zájem je tak velký, že se tady tvoří fronty. Historickým centrem jezdí poštovní dostavník. Cena za dospělého je 102 Kč, dětí platí 63 Kč.

     

    Parkovací dům stojí 100 metrů od náměstí s vánočními trhy na Augustinerstraße 4, prakticky za rohem.

     

    • Každá započatá hodina ................ 45 Kč
    • Celodenní parkování ................... 408 Kč
    • Ztráta parkovacího lístku ........... 408 Kč

    Na kolik vás vyjdou vánoční trhy v Norimberku?
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

    Na vánočních trzích v Norimberku není k hnutí.
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

  • 3.

    Polská Vratislav

    Cílem českých turistů je o vánočních svátcích také polská Wroclaw, česky Vratislav. Je to tu samý trpaslík a nejprodávanějším jídlem je grilovaný uzený ovčí sýr s brusinkami.

     

    Při prohlídce vánočních trhů ve městě narazí návštěvník každou chvíli na sochu trpaslíka. Pokrmy jsou hodně vydatné a mnoho stánků je nabízí ve velikosti XXL. Za ochutnání stojí i sýry připravené na různý způsob. Tím nejprodávanějším je grilovaný uzený ovčí sýr s brusinkami. Nejen polské speciality tu mohou návštěvníci ochutnat od 10 do 21 hodin až do 22. prosince.

     

    S parkováním u vánočních trhů, zejména o víkendu, asi neuspějete. Hodně míst ale nabízí placené parkoviště u Opery, které je vzdálené asi 300 metrů. Hodina stání vyjde na 37 korun.

     

    Ve Vratislavi není jak na obou náměstích, tak ani v přilehlých ulicích patrný pohyb policistů. Nejsou tu ani zátarasy.

     

    Kolik utratíte na vánočních trzích v Polsku?
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

    Kouzlo Vánoc můžete zažít i ve Vratislavě.
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

  • 4.

    Rakouská Vídeň

    Rakouská Vídeň se svými vánočními trhy opravdu může chlubit. A není to jen o těch nejslavnějších u radnice, překvapilo by vás, kolik trhů v širším centru najdete. Letos je mají navštívit 3 miliony lidí. A bezpečnost? Trhy u radnice chrání různé druhy zátarasů včetně obřích koulí.

     

    Největší vánoční trh se 150 stánky se nachází před radnicí. Letos organizátoři nabízejí zdarma prohlídku radničních sklepů. Na kluzišti si mohou zabruslit malí i velcí. Kdo přijde bez bruslí, může si je půjčit. Pro rodiny s dětmi se hodí jako ideální tip vánoční vesnička ve staré nemocnici Alten s dětskou železnicí, kolotočem a dráhami na metanou.

     

    Návštěvníkům Vídně se doporučuje ponechat auta na parkovištích P+R u všech stanic metra, celodenní stání přijde na pouhých 87 korun. Vyplatí se koupit si celodenní jízdenku MHD za 194 korun. Kdo chce mermomocí autem přijet až k trhům u radnice, najde zde podzemní garáže Rathauspark, ale připlatí si. Hodina přijde na 444 korun!

    Kolik vás vyjdou vánoční trhy ve Vídni?
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

    Vpodvečer není na trzích u vídeňské radnice k hnutí.
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

  • 5.

    Německé Drážďany

    Dráždanské vánoční trhy, to je Čechů ráj. Zamíří jich sem i letos desetitisíce. Oblíbeným vánočním pitím je v saské metropoli svařené pivo neboli glühbier. Návštěvníci ho dostanou do krásných pohárků za zálohu 76 korun. Blesk doporučuje navštívit Drážďany zítra, koná se tam totiž slavnost štól, kterou si každoročně nenechá ujít přes 100 tisíc lidí. Další akci uvidí lidé v pátek 15. prosince, kdy bude hlavní trh otevřen výjimečně do 23 hodin. Umělečtí sochaři tam budou tesat ledové sochy. Novinkou je letos i připojení k Wi-Fi. Kouzlo Vánoc si můžete vychutnávat denně od 10 do 21 hodin až do Štědrého dne.

     

    Zdarma můžete stát na parkovišti P+R-Platz Messe-Dresden. Tam najdete asi 800 míst. Na trh se dostanete maximálně za 35 minut, nebo můžete jet tramvají 10 a 20. Levně a blízko tržiště zastavíte na střešním parkovišti obchodního domu Galerie Centrum, kde za den zaplatíte 128 Kč.

     

    Po loňském útoku kamionu na trh v Berlíně jsou drážďanské hlavní trhy ze všech příjezdových ulic ohraničené betonovými bariérami.

    Kolik vás vyjdou vánoční trhy v Drážďanech?
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

    Pohádkové vánoční Drážďany.
    Autor: Jitka Pecharová, Zbyněk Schnapka, Zdeněk Matyáš, David Malík

  • 6.

    VIDEO: Vánoční trhy na Václaváku

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční trhy na Václaváku Eva Fornálová

    Fotogalerie
    21 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

la.ma: mají vyprodáno, škoda času zkoušet tam nakoupit

(23. 12. 2017 18:56)

sores: Jsou zlodějské! Tedy české určitě. V telce bylo že svařák prý je z krabice a ředěný navíc vodou,potraviny mají prošlou lhůtu a vše 3x dražší než v obchodech. Češi okrádají jak straky, jsme ve.rbeš zlodě.j.ská!

(09. 12. 2017 17:05)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy