Vrchol posvátné hory australských domorodců Uluru, známé též pod názvem Ayers Rock, bude od roku 2019 nepřístupný turistům, informovala agentura Reuters. Rozhodnutí správy tohoto ikonického monolitu ukončilo kampaň původních obyvatel Austrálie, kteří po celá desetiletí bojovali za ochranu své posvátné hory.

Dvanáctičlenná rada národního parku Uluru-Kata Tjuta rozhodla o uzavření lezecké stezky pro turisty jednomyslně, řekl její mluvčí agentuře Reuters. Zákaz začne platit od 26. října 2019, tedy přesně 34 let od doby, kdy byly park a potažmo i hora Uluru předány domorodým obyvatelům. Ti se od té doby snažili výstupům turistů na Ayers Rock zabránit.

„Je to místo mimořádného významu, žádné hřiště nebo zábavní park, jako je Disneyland,“ řekl předseda rady Sammy Wilson, který je sám členem kmene Uluru.

Monolit vysoký 348 metrů, pověstný tím, jak v závislosti na slunečním světle mění barvu od oranžové přes jantarovou až po karmínovou, figuruje na seznamu Světového dědictví UNESCO. Každý rok jej navzdory odloučené poloze v polopoušti nedaleko města Alice Springs v centrální části kontinentu navštíví kolem 300.000 turistů, uvedla agentura Reuters.

Nejčastěji se po lezecké stezce vydávají Australané a druhými nejčastějšími návštěvníky jsou Japonci, informovala správa australských parků. Stezka na vrchol je 77 procent času uzavřená kvůli počasí, anebo z kulturních důvodů.

Od 50. let, kdy se vedou záznamy, při výstupu zemřelo nejméně 35 lidí, poslední z nich v roce 2010.

Fotogalerie
12 fotografií