Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejlepší vyhlídka v New Yorku? Z Top of the Rock budete mít Manhattan na dlani

/
  • Vyhlídka na New York z Top of the Rock
    24. února 2018 ● 20:11

    Každý, kdo zavítá do New Yorku, přemýšlí, jak se na něj podívat z ptačí perspektivy. Možností je hned několik a každá má něco do sebe. Naše srovnání vám snad pomůže se rozhodnout.

  • 1.

    Top of the Rock

    Top of the Rock je název vyhlídky nacházející se na úplném vrcholku, v 70. patře mrakodrapu 30 Rockefeller Plaza. Ten se nalézá v Rockefellerově centru ve středu Manhattanu. Vzhledem k tomu, že Rockefellerovo centrum je takové město ve městě, hledání vstupu může být trochu obtížné. Mrakodrap se tyčí nad legendárním kluzištěm, které poznáte z řady filmů. Pokud vstupenku už máte, zamiřte k bočnímu vchodu na 50. ulici, pokud ne, je lepší vejít protějším bočním vchodem na 49. ulici. Prodej vstupenek naleznete o patro níže.

    Z uvedených tří možností vyhlídek je sice nejníže, výhled na New York tím ale rozhodně nijak netrpí a podle mnoha lidí jde o úplně nejlepší vyhlídku ve městě. Z Top of the Rock uvidíte jako na dlani Central Park, finanční centrum i Empire State Building. Vyhlídky jsou otevřené, ta úplně vrchní je navíc beze skla i mříží, takže ideální na focení. K dispozici za malý poplatek jsou i dalekohledy. Pokud chcete vidět New York ve dne i v noci, je možné si připlatit 15 dolarů (324 korun) a jít na vyhlídku dvakrát v jeden den. Pokud byste sem chtěli přijít na západ slunce, vyrazte s dostatečným předstihem kvůli frontám a bezpečnostním prohlídkám.

    Vyhlídku je možné navštívit v rámci karet CityPass i New York Pass. Vstupenky si můžete rezervovat na přesnou hodinu předem po internetu. V případě špatného počasí peníze zpátky nedostanete, ale je možné si vybrat jiný termín a vstupenku změnit.

     

    Základní informace

     

    • Vyhlídka otevřena každý den od osmi do půlnoci.
    • Východ slunce: ne, západ slunce: ano.
    • Vstupné: dospělí – 34 dolarů (750 Kč), děti 6–12 let – 28 dolarů (620 Kč, pod 6 let zdarma), senioři od 65 let – 32 dolarů (705 Kč). Vyhlídku můžete navštívit i s kartou CityPass či New York Pass.
    • Zastávka metra: 47th–50th Streets–Rockefeller Center (linky B, D, F, M).

    Manhattan z vyhlídky Top of the Rock
    Autor: Shutterstock
    Central Park z vyhlídky Top of the Rock
    Autor: Shutterstock
    Vyhlídka na New York z Top of the Rock
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    One World Trade Center

    Mrakodrap One World Trade Center se tyčí nad New Yorkem v bezprostřední blízkosti místa, kde předtím stály dvě věže Světového obchodního centra zničené teroristickými útoky z 11. září 2001. Jeho stavba trvala osm let a přišla na 3,8 miliardy dolarů (asi 84 miliardy korun). S 541 metry je mrakodrap nyní nejvyšší stavbou v USA.

    Na vrcholku One World Trade Center se ve výšce téměř 400 metrů nachází zasklená vyhlídková plošina, odkud se lze kochat panoramatickým pohledem na velkoměsto téměř se všemi jeho slavnými dominantami. Jako na dlani se před návštěvníky otevře pohled na nejznámější dominanty: sochu Svobody, budovu OSN, Brooklynský most, náměstí Times Square, Wall Street či mrakodrap Empire State Building. Z newyorských symbolů odsud neuvidíte snad jen Central Park. Za příznivého počasí je vidět až do vzdálenosti 80 kilometrů.

    Na vyhlídku ve 102. patře (ve výšce 382 metrů) se turisté dostanou jedním z pěti vysokorychlostních výtahů během méně než minuty. „Je to nejrychlejší výtah na západní polokouli. Zdolá 380 metrů za 47 sekund,“ pyšní se Dave Kershner z návštěvnického centra.

     

    Základní informace

     

    • Vyhlídka otevřena každý den od devíti ráno do osmi večer. Poslední vstup 45 minut před koncem otevírací doby.
    • Východ slunce: ne, západ slunce: ano.
    • Vstupné: dospělí – 34 dolarů (750 Kč), děti 6–12 – 28 dolarů (620 Kč, pod 6 let zdarma), senioři od 65 let – 32 dolarů (705 Kč). Vyhlídka One World Observatory není zahrnuta v nabídce karet CityPass či New York Pass.
    • Zastávka metra: Fulton street (linky B, D, F, M, N, Q, R, W).

    Výhled z mrakodrapu One World Trade Center
    Autor: Shutterstock
    Pozorovatelna v mrakodrapu One World Trade Center
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Empire State Building

    Jeden z hlavních symbolů New Yorku, mrakodrap Empire State Building byl otevřen v roce 1931 v době Velké hospodářské krize. Je vysoký 381 metrů (s anténou dokonce 443,2 metru) a má 102 podlaží. O titul nejvyšší budovy světa ho v roce 1972 připravily dvě věže newyorského Světového obchodního centra (WTC), které ale byly zničeny při teroristickém útoku ze září 2001.

    Tento mrakodrap nabízí panoramatické pohledy na New York z vyhlídkových podlaží – 86. (otevřená vyhlídka) a 102. (zasklená vyhlídka). K dispozici za malý poplatek jsou i dalekohledy. Za jasného dne mohou návštěvnici dohlédnout až do pěti států – New Yorku, New Jersey, Pensylvánie, Connecticutu a Massachusetts. Bohužel ale z vyhlídky neuvidíte to hlavní – samotný Empire State Building. Pokud si proto chcete pořídit ikonickou fotku Manhattanu z ptačí perspektivy, navštivte raději předchozí dvě jmenované vyhlídky.

    V Empire State Building je nejrušněji v době západu slunce. Předběhnout frontu je možné s pomocí přednostních prohlídkových vstupenek, jejichž cena začíná v přepočtu od 1320 korun. Pokud se chcete vyhnout davům, mrakodrap navštivte dopoledne mezi osmou a jedenáctou hodinou, anebo mezi půlnocí a jednou hodinou po půlnoci.

     

    Základní informace

     

    • Vyhlídka otevřena každý den od osmi do dvou do rána.
    • Východ slunce: ano (jednotná cena 100 dolarů – 2200 Kč), západ slunce: ano.
    • Vstupné do 86. patra: dospělí – 34 dolarů (750 Kč), děti 6–12 – 27 dolarů (600 Kč, pod 6 let zdarma), senioři od 62 let – 32 dolarů (705 Kč). Vyhlídku v 86. patře můžete navštívit i s kartou CityPass či New York Pass. S kartou CityPass můžete jít dvakrát, jednou ve dne a jednou v noci. 
    • Vstupné do 86. patra a 102. patra: dospělí – 54 dolarů (1190 Kč), děti 6–12 – 47 dolarů (1035 Kč, pod 6 let zdarma), senioři od 62 let – 51 dolarů (1125 Kč). Pokud chcete vyjet do 102. patra s kartou CityPass či New York Pass, připlatíte si 20 dolarů (440 Kč). 
    • Zastávka metra: 34 Street – Herald Sq Station (linky 2, 3, 4, 5, A, C, J, Z).

    Výhled z Empire State Building
    Autor: Shutterstock
    Výhled na Central Park z Empire State Building
    Autor: Shutterstock
    Pozorovatelna na Empire State Building
    Autor: Shutterstock

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy